Am trăit să o vedem şi pe asta: romii au propria clinică medicală. Au deschis-o cu ajutorul celor 20.000 de euro primiţi de la o asociaţie din SUA.
De fapt, americanii nu le-au dar romilor banii, ci le-au adus aparate pentru clinica medicală. Regele autointitulat al romilor, Dorin Cioabă, a decis ca întreg „spitalul” să fie amplasat în biserica penticostală, unde el este şi pastor.
„Avem toată aparatura necesară să intervenim dacă i se face rău cuiva din comunitate, să acordăm primul ajutor. Avem un aparat care îi ajută pe cei care sunt bolnavi şi nu pot să respire. Avem un cântar pentru copilaşi, pentru că deschidem aici fişă pentru copilaşii din comunitate. Avem un aparat unde se pun probele de sânge, un microscop. Am primit şi foarfeci, pensete, tot felul de lucruri, care sunt bune pentru intervenţii. Avem un sterilizator, un aparat de monitorizare a bătăilor de la inimă, altul care indică şi colesterolul. Avem un container pentru a depozita deşeurile. Avem şi partea de laborator, să le putem face analize membrilor comunităţii”, a explicat, la inaugurarea clinicii Sastipe, care în limba romani înseamnă „Sănătate”, Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor din România.
Deocamdată, medicii din această clinică vor lucra pe bază de voluntariat, Dorin Cioabă a având discuţii cu cinci cadre medicale: de medicină generală, de endocrinologie, de diabet şi boli de nutriţie, cu un cardiolog şi urmează să convingă şi un stomatolog să vină la clinica romilor.
Dorin Cioabă şi-a luat angajamentul în faţa reprezentanţilor medicali că va promova un stil de viaţă sănătos, pentru a da un imbold celor care îl văd ca pe un lider, ca de exemplu să nu mai mănânce carne de porc.
„Marea majoritate a romilor au diabet din cauză că ei mănâcă foarte gras, numai carne de porc, dar ei nu ştiu că au diabet. O să promovez un stil de viaţă sănătos. Am adus câţiva medici de la Compartimentul de Diabet şi Nutriţie”, a mai spus Cioabă, care nu s-a dat ferit să folosească şi el stetoscopul sau aparatul de măsurat glicemia.
Deocamdată, clinica destinată comunităţii rome are două camere: una în care îşi vor desfăşura activitatea medicii şi alta în care va funcţiona cabinetul stomatologic.