Instanța a decis că inculpatul are de executat o pedeapsă de un an şi o lună de închisoare, dar a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani.

În aceşti 2 ani, fostul ofițer SRI are următoarele obligaţii:

  1. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta;
  2. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  3. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
  4. să comunice schimbarea locului de muncă;
  5. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Zărnescu a publicat în 2016 cartea ”Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de bani de holocaust”. Lansarea cărții, care fusese programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, a fost contramandată, iar Vasile Zărnescu a făcut obiectul unui denunț penal și al cercetării de către Parchet, fiind trimis în judecată în 2020.

Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România – este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.

Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Condamnarea lui Zărnescu pentru negarea Holocaustului este un verdict istoric în România. Multe astfel de cazuri au fost investigate de parchet, dar s-au terminat fără rezultat.

Sentința transmite un îndemn ferm la respectarea legii și avertizează că fenomenul antisemitismului este prezent și că trebuie combătut – se mai arată în comunicatul transmis.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News