Noul partid al lui Cioloş se va confrunta cu primul examen al alegerilor peste câteva luni, la europarlamentare. Formaţiunea trebuie să decidă dacă se va alia cu USR-ul, pentru a candida pe liste comune, la aceste alegeri.

UPDATE ora 13.50 Dacian Cioloş a devenit preşedintele noii formaţiuni PLUS. Au votat 1557 de delegaţi, prin vot electronic, pe o platformă electronică.  S-au înregistrat 7 voturi NU şi 6 voturi de abţinere . 99,17% au votat pentru alegerea lui Dacian Cioloş preşedinte al formaţiunii.

„În lunile care urmează, principalul obiectiv este construcţia partidului de jos în sus”, a spus Cioloş, după vot, el arătând că, după un an, partidul îşi va realege conducerea.

„Nu plec nicăieri”, a mai spus Cioloş, precizând că, dacă voia să plece, nu ar fi venit.

„Aici o să rămânem, să contruim”, a mai spus el, arătând că îşi propune ca la alegerile parlamentare să reuşească să câştige o majoritate în Parlament.

Dacian Cioloş a menţionat că alegerile europarlamentare sunt importante, pentru că „vor da un semnal”.

Despre alegerile prezidenţiale, Dacian Cioloş a spus că „trebuie să rdăm consisteţă mandatului preşedintelui, nu doar prin candidatul pe care îl vor propune, dar şi prin modul în care văd restructurarea statului”.

„Sper să avem o majoritate în 2020, pentru a propune o reformă a Constituţiei”, a spus Cioloş.

„Vom avea un proiect solid pentru a ne asigura că cel care va fi preşedintele României va avea susţinerea noastră”, a precizat el.

Incident la Convenţia Naţională a PLUS. O persoană a venit la tribună pentru a se plânge că nu există spaţiu de critică

UPDATE ORA 12.50 A început votul pentru alegerea conducerii Partidului Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS), după ce Dacian Cioloș a ținut un discurs.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Foto: Vlad Chirea

UPDATE ORA 11.50 Convenţia Naţională a PLUS a început, sâmbătă, cu o întârziere de aproape o oră.  Un reprezentant PLUS a anunţat, de la tribună, că partidul are 8.000 de membri, în prezent, iar alte 8.000 de cereri se află în procesare.

Profesorul universitar Mihaela Miroiu a declarat, în cadrul Convenţiei Naţionale, că se bucură că se află în faţa unui miracol.

„În urmă cu un an şi două luni, ne-am întâlnit într-o formulă infirm de restrânsă, la Hotelul Hilton, când eu am făcut un lobby foarte clar. Am spus că e frumos că aţi creat o structură civică, prin România Împreună, numai că lumea nu poate fi decât influenţată de această platformă. Schimbarea vine din politică”, a spus ea, arătând că a fost alături de Victor Rebengiuc, cea care i-a somat atunci să construiască un partid.

Manifestarea a fost întreruptă de o persoană, care a venit la prezidiu pentru a vorbi. Aceasta a declarat că se numeşte Anca PĂduraru, este membru PLUS şi jurnalist, şi doreşte să se plângă de faptul că nu există un spaţiu pentru critici, în cadrul acestei Convenţii. Ea a precizat că la alegerea europarlamentarilor, există în formularul PLUS un articol 6.1 care spune că membrii PLUS nu vor avea un mandat imperativ.

Delegații din sală au întrerupt-o, prin aplauze, iar în final au votat să coboare pe scenă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Foto: Vlad Chirea

Provocările PLUS: o alianţă cu USR, la europarlamentare şi candidat propriu la alegerile prezidenţiale

Primele decizii pe care le va lua noul partid va fi dacă merge pe listă comună cu USR, la apropiatele alegeri europarlamentare, din luna mai. Asta în condiţiile în care au avut loc discuţii cu cei de la USR, iar PLUS nu are, în acest moment, o structură de organizaţii, la nivelul întregii ţări. Săptămâna viitoare urmează să se ia această decizie.

O altă provocare a PLUS va fi să decidă dacă va merge cu un candidat propriu la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an.

PLUS a început cu un scandal. Unul din membrii fondatori şi-a dat demisia

Apariţia PLUS în spaţiul public a adus, la scurt timp, şi un scandal. Istroricul Marius Oprea a afirmat că unul dintre fondatorii partidului, Adrian Iordache, este fiul lui Alexandru Iordache, fondator al casei de vocatură care a sprjinit înregistrarea PLUS şi fost maior de Securitate, coordonatorul anchetei penale împotriva sa, în 1988.
În urma acestui scandal, Dacian Cioloş a anunţat că toţi membrii formaţiunii vor completa declaraţii pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea, iar pentru cei care vor deţine funcţii în partid va fi cerută adeverinţă de la CNSAS.
Avocatul Adrian Iordache a demisionat, vineri, cu o zi înainte de Convenţia Naţională, din PLUS.

Dacian Cioloş, ales preşedinte PLUS, cu câteva luni înainte de alegerile europarlamentare

În cadrul Convenţiei Naţionale va fi ales preşedintele, pentru un mandat de 4 ani şi membrii Consiliului Naţional al formaţiunii.

Conform statutului partidului, Consiliul Naţional este format din preşedintele PLUS şi încă o sută de membri aleşi prin vot proporţional de listă.

Până la formarea tuturor filialelor judeţene, Consiliul Naţional va avea 51 de membri. Vor fi membri de drept în Consiliului Naţional liderii filialelor judeţene, filialei Bucureşti şi a celei pentru Diaspora.

Consiliul Naţional îi va alege pe membrii Biroului Naţional, cu votul a 50% plus 1 din membri. După alegerea preşedintelui partidului, în Convenţia Naţională, acesta va transmite Consiliului Naţional o listă conţinând propunerea sa pentru membrii Biroului Naţional şi care trebuie să conţină cel puţin cu o treime mai multe persoane decât locurile din Biroul Naţional.

Biroul Naţional este compus din: preşedintele partidului, 5 vicepreşedinţi aleşi în baza celui mai mare număr de voturi obţinut în Consiliul Naţional, secretarul general, trezorierul şi maximum 9 membri.

Dacian Cioloş explica că, pentru moment, au loc alegeri de sus în jos, urmând ca, în timp, după ce partidul îşi construieşte baza, alegerea conducerii să se facă de jos în sus.

Citeşte şi: Prognoza meteo pentru weekendul 26-27 ianuarie: Ninsori, ploi și lapoviță în toată țara, polei în București

 
 

Urmărește-ne pe Google News