Cuprins:
„Este o tradiţie în cadrul sărbătorii americane a recunoştinţei să ne gândim puţin la lucrurile pentru care suntem recunoscători. Este vorba despre lucrurile personale: familiile noastre şi persoanele dragi, mijloacele noastre de trai, comunităţile noastre, capacitatea de a trăi şi de a călători liber, de a studia, de a începe o nouă afacere sau de a te antrena şi de a concura pentru a-ţi reprezenta ţara la Jocurile Olimpice. Scopul Zilei Recunoştinţei este să nu considerăm că aceste lucruri vin de la sine”, a afirmat Kathleen Kavalec într-un discurs ţinut la micul-dejun de Ziua Recunoştinţei organizat de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).
„Din păcate, vecinii ucraineni ştiu prea bine acest lucru. Invazia brutală a Rusiei în Ucraina ne arată cât de brusc ne pot fi luate acele lucruri personale, de zi cu zi, pentru care suntem cei mai recunoscători”, a continuat ea.
România a beneficiat din parteneriatul strategic cu SUA și aderarea la UE și NATO
Ambasadoarea Kavalec s-a referit apoi la parteneriatul strategic dintre SUA şi România: „Dacă nu beneficiem de securitate, dacă nu avem oportunitatea de a urmări prosperitatea sau dacă nu ne putem baza pe statul de drept şi pe protecţiile care fac parte din valorile noastre democratice comune, nu suntem liberi să ne urmăm visurile”.
„De aceea, aceştia au fost pilonii parteneriatului strategic de 27 de ani dintre Statele Unite şi România. În ultimele două decenii de când România a aderat la NATO, securitatea sporită oferită de Alianţă a adus acestei ţări creştere economică şi stabilitate, investiţii sporite, integrare pe pieţele globale, noi locuri de muncă şi noi oportunităţi pentru potenţialii antreprenori”, a subliniat ea.
Ambasadoarea SUA a precizat că, în urmă cu mai bine de două decenii, România, alături de mulţi dintre vecinii din Europa de Est, a luat decizii esenţiale în vederea integrării în instituţiile occidentale – NATO şi UE. „Am văzut împreună că economiile acelor ţări care au făcut această alegere crucială le-au depăşit cu mult pe cele ale vecinilor care au ales să urmeze alte căi”, a remarcat ea.
Votul pentru schimbare nu este neobișnuit
Kathleen Kavalec a menţionat că România se află în mijlocul perioadei alegerilor, arătând că „oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobişnuit”.
„În toate ţările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcţia pe care ţările lor au luat-o în trecut şi pe care o pot lua în viitor. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, este clar că mulţi români au votat pentru schimbare. Puţini au prezis rezultatul, dar oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobişnuit. Aceasta este esenţa democraţiei. S-a mai întâmplat, în trecut, în ambele ţări”, a mai spus diplomatul.
Ambasadoarea SUA a continuat, spunând că Washingtonul și Bucureștiul şi-au consolidat relaţiile în ultimii 35 de ani. „Cu toate acestea, un lucru care sper că nu se va schimba, care nu trebuie să se schimbe este încrederea noastră în valoarea alianţelor noastre şi a parteneriatului nostru. Securitatea, economia în creştere şi libertatea de a călători de care România s-a bucurat din ce în ce mai mult, în ultimii treizeci de ani, nu sunt întâmplătoare. Acestea sunt beneficiile aderării României la NATO, la Uniunea Europeană şi, în curând, la zona Schengen”, a transmis Kathleen Kavalec.
Ea s-a declarat mândră să fie „primul ambasador al Statelor Unite în România care poate spune, cu responsabilitate, că sunt optimistă că şi România va adera, curând, la Programul Visa Waiver”.
Rusia nu oferă securitate și prosperitate
„Statele Unite nu spun altor democraţii pe cine să aleagă. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianţei transatlantice în ceea ce priveşte contribuţia la construirea Europei şi a României pe care le avem astăzi. În ansamblu, Europa şi România sunt mai sigure, mai prospere şi mai libere decât oricând în istorie. Războiul de agresiune al Rusiei a perturbat, cu adevărat, pacea în Europa, vizând o lume în care forţa şi puterea prevalează asupra voinţei suverane a societăţilor democratice. Acum, mai mult ca oricând, nu ar trebui să considerăm alianţele drept garantate”, a subliniat Kathleen Kavalec.
Kathleen Kavalec a avertizat că „Rusia nu le oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate”. „Vorbesc despre Rusia pentru că suntem conştienţi de relatările de pe reţelele de socializare care promovează autoritarismul omului puternic din Rusia ca fiind mai de dorit decât beneficiile parteneriatului cu lumea occidentală. Dar Rusia nu le oferă vecinilor săi securitate sau prosperitate; dimpotrivă. Întrebaţi-i doar pe ucraineni, moldoveni şi georgieni”, a declarat ambasadorul american.
Acest discurs a fost ținut în ziua în care Ambasada României la Washington a anunțat că țara noastră îndeplinește criteriile privind eliminarea vizelor pentru SUA.