Pe rețelele sociale circulă un video cu Cintula pe holul unei clădiri, pare lovit la față, e vizibil surescitat, are mâinile legate la spate, stă pe un scaun, și spune: „Nu sunt de acord cu politica lui şi a guvernului!”. Un bărbat întreabă: „Şi de asta ai decis să acţionezi?”

Juraj Cintula răspunde: „A lichidat mass-media, RTVS (televiziunea publică, n.red.) a fost atacată, presa a fost anihilată. De ce Mazák este demis din funcția sa (Jan Mazák, fostul președinte al Consiliului Judiciar, demis de Fico, n.red.)?”.

Televiziunea TA3 scrie că înregistrarea e autentică și e realizată pe holurile secției de poliție unde Cintula a fost dus după reținerea sa, chiar înainte de interogatoriu.

Din dialogul scurt filmat se pare că bărbatul ar fi decis cu o lună în urmă să atace.

Avertizăm că imaginile de mai jos vă pot afecta emoțional!


https://twitter.com/alojjola/status/1790967817103114538?ref_src=twsrc%5Etfw 

Fiul lui Cintul a confirmat scurta declarație a bărbatului: „Permiteți-mi să spun asta: el (tatăl) nu l-a votat (pe Fico în timpul alegerilor pentru parlament)”, a spus bărbatul când a fost întrebat de site-ul de știri Aktuality dacă tatăl său îl ura pe prim-ministru. El a adăugat că Juraj Cintula nu a menționat niciodată vreo intenție de a atenta la viața politicianului.

Între timp, presa slovacă a scris că ofițerii de securitate ai lui Fico sunt de vină pentru tentativa de asasinat reușită. Experții, care au comentat incidentul, au spus că bodyguarzii premierului au fost „un fiasco total”. Aceștia consideră că incidentul ar fi putut fi evitat, cu condiția ca aceștia să acționeze profesionist, în conformitate cu procedura standard.

Ce se știe despre suspectul tentativei de asasinat

Jurnalistul de investigație maghiar Szabolcs Panyi a dezvăluit postări pe Facebook care îl arată pe Cintula ca simpatizant și susținător al grupului paramilitar pro-rus Slovenskí Branci, cunoscut pentru legăturile sale cu Kremlinul.

Juraj Cintula e scriitor și publicist și a scris trei culegeri de poezie și a publicat două romane intitulate Mesajul sacrificiului, în 2010, și Efata, în 2015, potrivit paginii de Facebook a clubului său literar. Ultimul roman este un atac deschis împotriva comunității de rommi din Slovacia, în care el critică statul și îi acuză pe rommi că abuzează de protecția socială.

Asociația Scriitorilor Slovaci (SSS) l-a înregistrat pe Cintula ca membru din 2015, dar de atunci a încercat să se distanțeze de asociația sa, postând într-o declarație: „Ne exprimăm indignarea față de un act atât de brutal, care nu are nicio paralelă în istoriea Slovaciei”.

Cintula ar fi deținut un permis de armă și a lucrat anterior ca agent de pază pentru o firmă de securitate privată, unde el însuși a fost ținta unui atac, într-un centru comercial.

Premierul slovac Robert Fico a fost atacat în după-amiaza zilei de 15 mai, în orașul Handlova (la 190 de kilometri de Bratislava). Atacatorul l-a împușcat pe Fico de cinci ori. Premierul rănit a fost internat în spital și a fost supus unei intervenții chirurgicale. Suspectul în atac a fost reținut. Șeful Ministerului Afacerilor Interne din Slovacia, Matus Shutai-Eshtok, a spus că suspectul a tras din motive politice.

După șapte ore de operație, vicepremierul Slovaciei a declarat pentru BBC că este convins că premierul Robert Fico „va supraviețui” și că acesta nu se mai află într-o situație care să-i pună viața în pericol.

Urmărește-ne pe Google News