„Am primit multe semnale de la Coronation (numele dat pietrei – n.r.), spune Roger Wiens, şeful cercetărilor ChemCam la laboratorul american din Los Alamos (New Mexico), alt realizator al instrumentului, bucuros că primeşte atâtea date după cei opt ani necesari pentru construirea camerei.
În ceea ce priveşte prima piatră, ‘datele obţinute sunt chiar mai bune decât cele ale testelor efectuate pe pământ, arată cercetătorul, unul din creatorii francezi ai camerei, alături de Centrul naţional de studii spaţiale (CNES). Pe măsură ce laserul trece peste piatră, cercetătorii observă dacă se schimbă compoziţia ei, lucru care poate indica prezenţa altor elemente sub suprafaţă.
Luni, robotul şi-a desfăşurat prima oară braţul telecomandat, de 2,1 m lungime, echipat cu foreză, cameră, spectrometru şi dispozitive pentru tratarea eşantioanelor. ‘Braţul va aduna eşantioane care vor fi analizate în laboratorul îmbarcat pe Curiosity, a spus Matt Robinson, inginer NASA care s-a ocupat de braţul articulat, potrivit Agerpres.
Curiosity, program cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, a aterizat cu succes pe Marte pe 6 august, cu misiunea de a descoperi dacă mediul marţian a fost propice dezvoltării vieţii.