Mircea Iliescu predă evoluție și genetică la Institutul de învățare continuă a Universității Cambridge și dezvoltă proiecte de cercetare împreună cu profesorii de la universități românești. În următoarele două luni va fi în România și s-a întâmplat ca după prima doză de vaccin făcută în Marea Britanie să fie nevoit să-și facă schema completă de imunizare aici. S-a gândit că nu va fi nicio problemă să-și facă rapelul la București.

Doar că medicii de la centrul de vaccinare, deși i-au făcut fără probleme doza, nu i-au emis și certificatul care să arate că a fost imunizat cu ambele doze. 

M-am prezentat la un centru de vaccinare în București, mi s-a explicat că ei îmi fac rapelul fără probleme, dar că nu au cum să-l bage în sistem ca rapel, chiar dacă ei văd dovada primei vaccinări din Marea Britanie. Mi-au scris doar de mână o adeverință.

Mircea Iliescu, cercetător și profesor la Universitatea Cambridge:

Mircea Iliescu, cercetător român la Cambridge, Marea Britanie

Românul crede că sunt mulți alți conaționali în această situație. „Chiar în avion erau mai multe persoane care se întorceau de la muncă și care poate nu aveau acces la informație ca mine. Acești oameni care lucrează sezonier ar trebui să știe lucruri clare. În plus, știm că imunizarea cu o singură doză nu este atât de eficientă împotriva tulpinii indiene. Eu am vrut să mă vaccinez pentru a mă proteja și a-i proteja pe cei din jurul meu”, a spus Mircea pentru Libertatea. 

Cercetătorul susține că a vrut să atragă atenția asupra acestei anomalii și are speranța că se va rezolva. „Suntem mulți români care trăim între două țări și suntem în situația asta. Cred că o echipă de IT-iști ar reuși să găsească o soluție pentru a recunoaște vaccinarea și din țările terțe și sunt oameni de la Institutul de Sănătate Publică capabili să recunoască documentele oficiale pe care noi le avem. Am înțeles că se și lucrează la asta”, a mai spus acesta. 

Momentan are doar o hârtie scrisă de mână și figurează în sistemul românesc ca având o singură doză, ceea ce ar putea însemna restricții când călătorește. 

„Așa că din moment ce în sistemul național eu apar cu o singură doză de vaccin, pot merge la rapel aici, fac trei doze în total și obțin în sfârșit certificatul de vaccinare”, a subliniat el absurdul situației.

Statul român nu „are siguranța” vaccinării în Marea Britanie

Cercetătorul român a făcut o cerere către Registrul de Vaccinări pentru a-i fi recunoscute ambele doze și să primească certificatul că e imunizat. A primit un răspuns din care reiese că statul român nu recunoaște documentul emis în Marea Britanie, care este acum un stat terț, adică din afara UE:

Nu avem cunoștințe să existe o bază de date electronică în UK. (…) Pentru a vă oferi ceea ce doriți dumneavoastră, trebuie să existe niște informații oficiale, agreate la nivelul tuturor statelor, să avem siguranța că dovezile prezentate de toți cetățenii din diaspora sunt cele oficiale, iar sistemele informatice să fie interconectate.

Răspunsul Registrului de Vaccinare:

„Concluzia: statul român a făcut, doar că nu știu eu să apreciez, om venit din țară terță, mai ales că ăștia nici nu au bază de date electronică în Anglia, iar cetățenii din diaspora vin să ne păcălească că au făcut prima doză în altă parte, iar noi trebuie să verificăm bine, bine de tot. Trecem peste faptul că am document oficial cu cod QR și cu toate detaliile de la sistemul național de sănătate din Anglia din baza de date electronică și care demonstrează prima doză, și pe care l-am trimis și celor de la registrul de vaccinare…”, a scris Mircea Iliescu pe pagina de Facebook.

Medicul de familie din UK i-a recunoscut doza făcută-n România

Statul britanic a recunoscut însă fără probleme a doua doză de vaccin făcută în România și urmează să îi fie actualizat statutul în registrul electronic ca având ambele doze făcute. 

Medicul lui de familie i-a răspuns repede, fără să-i ceară alte lămuriri: „În câteva zile a doua doză de vaccin va fi actualizată în aplicația NHS (National Health Service) și gata”.

Pe site-ul oficial despre vaccinare li se spune cetățenilor români care au făcut prima doză de vaccin în altă țară că pot fără probleme să o primească pe a doua în țară și să figureze în sistem cu schema completă. Nu e specificat nimic despre situația țărilor din afara UE.

„Persoanele respective trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare. După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare”, scrie pe Vaccinare-covid.gov.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News