A fost nevoie sa treaca trei zile de la incident pentru ca anchetatorii sa-si dea seama ca au comis o gafa incredibila. Joi, printr-un comunicat al Ministerului Public, eram informati ca „expertiza criminalistica asupra fragmentelor si a urmelor de pulbere ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului a concluzionat ca pot constitui elemente ale unei grenade defensive”. Aceasta ipoteza a fost respinsa, cu unanimitate de voturi, de colegii nostri care au facut armata. Motivul e simplu. O grenada defensiva ar fi facut ravagii la „Jean Monnet”. Tocmai de aceea, in ziarul „Libertatea” nu a aparut aceasta precizare nefericita a Parchetului General, „semnata”, de altfel, si de Politia Capitalei.
O grenada defensiva (de razboi, caci una de exercitiu nu are nici un efect, deci nu se pune la socoteala) actioneaza pe o raza de 150 de metri si „lasa” un mic crater in locul in care a cazut – ne-au explicat specialistii din Ministerul Apararii (MApN). Practic, copiii de la liceu, care s-au aflat in apropierea grenadei, nu ar fi avut nici o sansa sa scape cu viata, iar numarul ranitilor (loviti de schije si afectati de suflul exploziei) ar fi fost cu mult mai mare.
Ieri insa anchetatorii au revenit asupra concluziilor date publicitatii cu o zi in urma, spunand ca trebuie facuta o noua expertiza. De data aceasta, la cererea Ministerului de Interne, din echipa care descurca misterele dispozitivului exploziv va face parte si un specialist al MApN, lt. col. ing. Alexandru Sava, de la Comandamentul Logistic.