Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că expoziția a ajuns la Suceava cu sprijinul Muzeului Național din Liechtenstein.
La rândul său, directorul Muzeului Național din Liechtenstein, prof. dr. Rainer Vollkommer, a spus că este bucuros să fie din nou la Suceava cu o nouă expoziție și a menționat că sunt prezentate exponate din Himalaya, din zona montană a Tibetului, o zonă în care s-a dezvoltat o ramură specială a budismului.
Vollkommer a adăugat că obiectele au fost colecționate de Heinrich Harrer care a locuit șapte ani în Tibet și care, la revenirea în Europa, s-a stabilit în Liechtenstein, unde a pus bazele acestei colecții și a început să scrie memoriile cu privire la perioada petrecută în Tibet.
În expoziție sunt prezentate atât obiectele folosite în ritualurile tibetane, cât și obiecte folosite în mod uzual.
Alpinistul austriac Heinrich Harrer a întrepins, în anul 1939, împreună cu o echipă, o expediție de explorare a muntelui Nanga Parbat din regiunea Kashmir, care pe atunci aparținea Indiei Britanice.
Alpiniștii germani și austrieci se întorceau în Europa, când a izbucnit al doilea război mondial.
După mai multe încercări, la 17 mai 1944, Heinrich Harrer a reușit să ajungă pentru prima dată în Tibet, iar în urma mai multor drumeții aventuroase, la 15 ianuarie 1946, Harrer a reușit să intre în orașul Lhasa, interzis străinilor.
El a rămas până în martie 1951 în Tibetul feudal și teocratic cu puternice influențe medievale, în care majoritatea oamenilor erau iobagi.
Din 1948 Heinrich Harrer i-a predat lui Dalai Lama engleză, geografie și matematică.
Timpul petrecut în Tibet l-a descris în cartea autobiografică ”Șapte ani în Tibet”, care a fost tradusă în peste 50 de limbi, iar în 1997 a fost transpusă într-un film cu același titlu la Hollywood, în care rolul lui Heinrich Harrer a fost jucat de Brad Pitt.
Din 1952 Heinrich Harrer a trăit aproape pentru tot restul vieții în Liechtenstein. De acolo a organizat 20 de expediții foarte dificile și a realizat peste 40 de filme documentare despre Oceania, Amazon, munții Anzi, Africa Centrală, Africa de Sud și Africa de Sud-Est.
Citește și:
Mesajul Papei Francisc către jurnaliștii care l-au însoțit în avion
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro