Proiectul a fost coordonat de Louis Driey, primarul localității Piolenc, care a lansat o dezbatere despre cum poate fi folosit lacul artifical de 50 de hectare, realizat prin inundarea unei foste cariere, notează Thelocal.fr.
„În momentul în care am lansat proiectul, instalarea de panouri solare pe apă era o premieră mondială. Franța nu a crezut (în acest proiect, n.red), chinezii l-au implementat și a fost nevoie ca firma Akuo Energy și Ciel et terre să-l realizeze în toată lumea pentru ca francezii să creadă în această idee”, a declarat edilul Louis Driey pentru publicația Le Parisien.
Acum, prima fermă solară plutitoare din Europa a fost pusă în funcțiune și furnizează necesarul de energie electrică pentru 4.733 de gospodării, adică pentru aproape 10.000 de oameni, cam cât locuiesc și în orașul Năsăud din județul Bistrița Năsăud.
„Energia solară nu afectează solul pe termen lung și nu poluează apa. Peste ani, vor apărea pești acolo și se vor dezvolta faună și floră”, au precizat autoritățile din localitatea franceză.
Potrivit Energyreviewmena.com, construirea fermei solare plutitoare a fost finanțată parțial și din donațiile oamenilor care locuiesc în departamentul francez Vaucluse. Autoritățile locale au investit de asemenea în acest proiect.
Cu o capacitate de 17 megawați, ferma solară plutitoare din Piolenc este cea mai puternică din Europa. Aceasta a fost construită de Akuo Energy, o companie ce produce energie din surse regenerabile.
Astfel de ferme solare plutitoare există în țări dezvoltate din Asia, în special în Japonia și în China.
foto: Hepta