Tibi Ușeriu este internat la spitalul Whitehorse General Hospital din Canada, după ce luni a fost nevoit să abandoneze cursa Yukon Arctic Ultra. De pe patul spitalului, ultramaratonistul a transmis un mesaj fanilor săi care i-au urmărit parcursul la competiția extremă.
„Pun pariu că mulți dintre voi vă puneți întrebarea asta. Adică merită să mergi la capătul lumii ca să îngheți în somn, ca fetița cu chibriturile? Bineînțeles că merită! La fel ca fiecare secundă trăită din viața asta”, a mărturisit Tibi Ușeriu, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Ultramaratonistul, care a câștigat cursa Artic Ultra 6633 de trei ori consecutiv, spune că nu-și mai simte piciorul stâng din cauza degerăturilor.
„Acum sunt în spital, conectat la aparate și monitoare. Am o pijama ridicolă, cu picățele. Timp de 5 zile, cam 6 ore pe zi, o să fac un fel de dializă menită să-mi dilate vasele sanguine. Apoi mi se va decide soarta. Mi-e rău, văd triplu și am senzația că îmi crapă capul.
În loc să alerg prin sălbăticie, cum mi-aș dori, stau legat de un pat cu multe fire. În loc să termin restul de 600 de kilometri pentru care am venit, am timp de confesiuni. Asta mă cam deranjează”, a precizat Ușeriu.
„Degetele de la piciorul stâng îmi erau albastre ca albastrul de Voroneț”
Deși are degetele de la piciorul stâng uflate, medicii spun că sunt „semne bune” că Tibi Ușeriu se poate recupera.
„Sunt bășicate, umflate și arată dramatic. Medicii zic că toate astea sunt semne bune, deși mie, sincer, nu-mi par. Am timp să reflectez. E momentul ideal de sinceritate, în care să te întrebi cum de ți s-a întâmplat tocmai ție chestia asta (…)
Criticilor de canapea și de tastatură, care se întreabă de ce și-o tot caută prin iaduri de gheață vedeta asta de carton, o să le spun că da, a meritat din plin. Poate n-o să înțeleagă”, a mărturisit Ușeriu.
Tibi Ușeriu spune că se simte dator să le dea explicații celor care l-au susținut ca să ajungă la competiția extremă din Canada.
„S-a întâmplat din prostia mea. Îmi stă în gât să o recunosc, dar fix așa e. În cursele astea petrecute în condiții extreme, nu are voie să-ți scape absolut nimic. Trebuie să fii 100% prezent, concentrat, atent la cele mai mici semne și detalii. (…)”, a povestit ultramaratonistul.
„Natura trebuie respectată, cu ea nu e de joacă”
Sportivul din Bistrița a spus că, după aproape 100 de kilometri parcurși, se afla pe a treia poziție, iar totul părea a fi în grafic. Dormise doar două ore, era concentrat să ajungă pe primul loc, însă recunoaște că adrenalina i-a jucat o „festă neașteptată”.
„Încălzit fiind și focalizat pe strategia de a trece în frunte, acolo unde îmi place de obicei, am ratat din ecuație două detalii esențiale.
Primul a fost temperatura. Eram convins că sunt în jur de -20 de grade, însă, aveam să aflu prea târziu, the real feel era de -44! Al doilea a fost echipamentul. În sanie aveam încălzitoare, papucei de puf, ciorapi groși, de toate. Le-am ignorat cu bună știință.
M-am mulțumit cu o echipare ușoară, necorespunzătoare, și asta a fost o mare greșeală. Am intrat în sacul de puf îmbrăcat prost și, fără să am cea mai mică bănuială, în două ore am înghețat frumușel, în somn.
Noroc că organizatorii au impus o regulă nouă de control medical al extremităților fiecărui participant care pleacă din punctele de control: nas, urechi, mâini și picioare. Am pornit GPS track și m-am prezentat la controlul de rutină. Nu prea aveam răbdare, mă mâncau tălpile să o tai. Nu simțeam nimic în neregulă, umblam perfect normal. Doar că toate degetele de la piciorul stâng îmi erau albastre ca albastrul de Voroneț”, a precizat ultramaratonistul.
Tibi Ușeriu a fost transportat cu elicopterul la spital, fiind nevoit să renunțe la cursă.
„Degeaba m-am dat cocoș. (…) Din albastre, degetele se făcuseră acum negre. Și nu le mai simțeam. Medicii au zis că sunt degerături de gradul III. Drept urmare, mă tratează cum știu ei mai bine. Le sunt recunoscător.
Concluzii? Am încasat o nouă lecție de băgat la cap. Natura trebuie respectată, cu ea nu e de joacă. La termometru e bine să te uiți, nu să te bazezi pe simțuri. Decât să mori ca un erou, mai bine te lași salvat”, a conchis sportivul din Bistrița.
Ultramatonistul Tibi Ușeriu a luat startul, duminică, la Yukon Arctic Ultra, un maraton desfășurat în condiții extreme în Canada. Românul voia să alerge 700 de kilometri la temperaturi care pot ajunge chiar și la minus 50 de grade Celsius, pentru a susține proiectul Via Transilvanica, care are ca scop crearea unui traseu turistic de 1.000 de kilometri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro