Cuprins:
Informații combinate de la patru telescoape
Steaua, care este de aproximativ 1.500 de ori mai mare decât Soarele, se află la 160.000 de ani lumină distanță de Pământ. Trăiește în interiorul Marelui Nor Magellanic, o mică galaxie care orbitează Calea Lactee.
Până acum, WOH G64 părea aproape imposibil de fotografiat clar – ar fi fost nevoie de un telescop mai mare de 100 de metri diametru.
În schimb, astronomii au combinat informațiile de la patru telescoape de 1,8 metri pentru a pune cap la cap imaginea. În final au obținut o imagine rară a ceea ce se întâmplă la sfârșitul vieții unei stele.
„Această stea, WOH G64, ne oferă o oportunitate reală de a investiga ce face o stea, se presupune, chiar înainte de explozia unei supernove. „Chiar înainte” într-un sens astronomic. Nu astăzi sau săptămâna viitoare sau anul viitor”, a declarat Keiichi Ohnaka, astronom la Universidad Andrés Bello din Santiago, Chile.
Steaua e „pe moarte”
Ar putea trece cu 10.000 până la 100.000 de ani înainte ca WOH G64 să explodeze într-o supernovă. Dar indiciile despre dispariția stelei sunt promițătoare.
Steaua a fost înconjurată de un cocon în formă de ou, despre care Ohnaka teoretizează că ar putea fi făcut din materialul pe care stelele îl emit când mor, cum ar fi particulele de gaz și praf.
Însă principalul indiciu că steaua este pe moarte vine din cât de estompată a apărut în imagine, mai ales în comparație cu înregistrările mai vechi ale luminozității stelei.
Ohnaka crede că steaua a început să ejecteze din ce în ce mai mult material în ultimul deceniu, făcându-l să se estompeze. Perioadele de diminuare pot fi temporare pentru unele stele, dar altele nu revin niciodată.
„La început, am vrut să realizăm un alt prim plan, dar nu prea a funcționat. Steaua era prea slabă. Așadar, am început să o monitorizăm pentru a vedea când se întoarce… Dar poate, mai interesant, s-ar putea să nu se mai întoarcă. Poate deveni din ce în ce mai slabă”, a conchis Keiichi Ohnaka.