Filip Dujmovic, bosniac de 23 de ani, a lăsat prima ligă din Serbia, unde evolua la Radnicki Nis, cu care a evoluat și în preliminariile Europa League, pentru a semna în această vară cu Dinamo București, unul dintre granzii României, club ajuns în subsolul clasamentului în eșalonul secund. 

Goal-keeper-ul are lipici deja la suporterii „câinilor”, având evoluții bune, chiar dacă restul roș-albilor au bifat meciuri deplorabile. După aventuri în țara proprie, în Turcia și în Serbia, portarul care are și cetățenie croată a dorit să-și pună iscălitura pe angajamentul cu Dinamo, afirmând că vrea să contribuie la revenirea unui club istoric în elita fotbalului românesc. 

Într-un interviu acordat Libertatea, Dujmovic a explicat că, pe lângă antrenamente și meciuri, vrea neapărat să învețe limba română cât mai curând posibil.

Libertatea:- Filip, care este prima ta impresie vizavi de România și București?
Filip Dujmovic: – Din câte am apucat să văd, primul impact a fost reprezentat de oameni. Îmi plac! Cum sunt străin, am nevoie de direcții, de momente de ajutor, iar românii chiar încearcă să te sprijine. Pentru un străin, e foarte bine în România. București? Un oraș mare, cu multe oportunități. Eu stau, momentan, în cantonamentul lui Dinamo de la Săftica, ies în oraș doar pentru diverse cumpărături, să mai rezolv ceva la bancă.

– Ai observat ceva în mod deosebit la români?
– Am întâlnit oameni potriviți pentru mine, nu am avut niciun moment urât aici. Apreciez că românii vorbesc engleză, foarte mulți, te ajută. Oricum, vin și eu în ajutorul lor, ca să zic așa.

„Mâncarea te ajută și psihic”

– Cum?
– În timpul liber, în afara unor antrenamente în plus, m-am apucat să învăț limba română. De unul singur. În fiecare zi, indiferent de zi, am o oră în care învăț cuvinte noi. Atât pentru meciuri, cât și pentru viața de zi cu zi. În loc să umblu prin mall sau mai știu eu pe unde, învăț limba, mă va ajuta sigur.

– Un mare impact asupra străinilor este bucătăria tradițională românească.
– Da, mâncarea este apropiată de ceea ce e în Bosnia. Nu am văzut sau gustat mâncăruri cu care nu aș fi obișnuit. Ai dreptate, dacă mănânci bine undeva, te ajută și psihic. (râde) Oricum, eu nu sunt tipul mâncăcios.

„Românii sunt mai relaxați”

– Ai evoluat și în Turcia, ai locuit acolo. Diferențe mari față de România?
– Românii sunt mai relaxați, în sensul bun. În Turcia, oamenii nu erau așa. Și acolo este o țară frumoasă, însă viața din România este mai … Altfel. Românii par că duc o viață bună.

– Diferențe mari între România și Bosnia natală?
– România e foarte mare, oferă mai multe oportunități. Bosnia este mai mică, a trecut și prin diverse probleme politice. România oferă multiple posibilități atât în fotbal, cât și în alte domenii.

– Ceva asemănări?
– Am nevoie de mai mult timp să sesizez ceva.

”Magazine multe, înseamnă că trăiți bine”

– Cum ți se pare viața din București?
– Ca într-un oraș european, din Occident. Am observat astfel că România este o țară dezvoltată, în plină construcție. Impresionant cât de mult se construiește, blocuri, case, de toate.

– Prețurile?
– Sunt OK. Și am observat că găsești orice. Sunt foarte, foarte multe magazine, de toate dimensiunile, de unde poți să cumperi de mâncat, pentru casă, orice. Asta înseamnă că aveți o viață bună și dezvoltată, că trăiți bine.

 
 

Urmărește-ne pe Google News