Întâlnirea dintre cei doi a avut loc vineri, deși inițial fusese programată marți, dar a fost amânată din cauza unei furtuni de zăpadă care a afectat coasta de est a SUA, iar aceasta a decurs într-o atmosferă aparent relaxată, în ciuda întrebărilor incomode ale ziariştilor, și a faptului că Trump a refuzat în Biroul Oval să dea mâna cu cancelarul german.

Donald Trump a subliniat că a avut discuţii fructuoase cu Angela Merkel pe diverse teme de interes bilateral, inclusiv în privinţa creării de locuri de muncă şi contribuţiilor la bugetul Alianţei Nord-Atlantice. Liderul de la Casa Albă  i-a mulţumit Angelei Merkel pentru eforturile comune ale Germaniei şi Franţei de găsire a unei soluţii politice la conflictul est-ucrainean.

Trump: ”Imigraţia este un privilegiu, nu un drept”

Migrația și terorismul a fost unul dintre subiectele de pe agenda discuțiilor de la Casa Albă. Președintele SUA a subliniat, la conferința de presă comună cu cancelarul german, că imigraţia este un privilegiu, nu un drept, subliniind că pe primul loc trebuie să fie siguranţa cetăţenilor, atingând subiecte sensibile precum terorismul .

„Recunoaştem că securitatea imigraţiei este siguranţă naţională. Trebuie să ne protejăm cetăţenii de cei care caută să răspândească terorismul, extremismul şi violenţa în interiorul graniţelor noastre. Imigraţia este un privilegiu, nu un drept.iguranţa cetăţenilor trebuie să fie prioritatea”, a declarat Donald Trump în conferinţa de presă organizată alături de Angela Merkel la Casa Albă.

Donald Trump a reluat tema contribuţiilor proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, remarcând că există multe ţări care datorează „sume vaste” la bugetul NATO.

„Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează”, a insistat Trump. Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB.

„I-am reiterat cancelarului Merkel susţinerea mea puternică pentru NATO, precum şi necesitatea ca aliaţii NATO să achite propriile contribuţii, în mod corect, în materie de apărare”, a subliniat Trump.

Preşedintele SUA a exprimat convingerea că relaţiile comerciale cu Germania vor fi foarte bune, iar în privința relațiilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, Trump a insistat că nu este izolaționist, dar dorește tratate de schimb echitabile. „Nu sunt izolaţionist, sunt favorabil comerţului liber, dar şi comerţului corect”.

Merkel l-a rugat pe Trump să-i ajute pe refugiați

La rândul său, Angela Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor între Uniunea Europeană şi Statele Unite pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). De asemenea, cancelarul german s-a declarat favorabil îmbunătăţirii relaţiilor cu Rusia, cu condiţia soluţionării crizei ucrainene, şi continuării misiunilor internaţionale de stabilizare a Afganistanului.

 

În plus, Merkel a vorbind despre tensiunile anterioare apărute în relaţia cu preşedintele american, care a acuzat-o că a comis o ”eroare catastrofală” prin politica porţilor deschise şi a contribuit decisiv la ”distrugerea Germaniei”. ”Este întotdeuna mai bine să vorbim cu vorbim unul cu celălalt decât să vorbim despre celălalt”, a punctat cancelarul de la Berlin. Cancelarul german i-a cerut liderului de la Casa Albă să facă eforturi suplimentare pentru ajutarea refugiaţilor.

„Am avut o conversaţie în care am încercat să abordăm şi zonele în care avem dezacorduri, dar am încercat să ajungem la acorduri, să găsim compromisuri bune pentru ambele părţi”, a declarat Merkel.

Mai mult, potrivit CNN,conferinţa de presă a celor doi lideri a avut şi un moment amuzant, atunci când Donald Trump a glumit că are un lucru în comun cu Angela Merkel în legătură cu interceptările din timpul administraţiei Obama, stârnind hohotele de râs ale jurnaliștilor.

Preşedintele american a acuzat fosta administraţie că a interceptat în timpul campaniei electorale comunicaţiile de la Casa Albă. Acuzaţiile lansate de acesta au fost negate de Barack Obama, precum şi de republicanii şi democraţii din Congres, în timp ce Angela Merkel a fost victima interceptărilor telefonice desfăşurate printr-un program al NSA.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News