Masina de spalat oameni, pusa la punct de specialistii japonezi, este dotata cu o multime de senzori electronici care asigura temperatura ideala a apei, cantitatea de bule de aer necesara si arome in functie de preferinte pentru o imbaiere perfecta. Ideea unei astfel de masinarii sofisticate a aparut in urma semnalelor de alarma date de numarul mare de persoane in varsta din Japonia care nu mai reuseau nici macar sa se imbaieze.
In urma cu un an, firma japoneza de electronice Sanyo crea prima masina de spalat oameni pentru bogatasul nipon Mitsuru Haryuama, care suferea de distrofie musculara si nu reusea nici macar sa se mai imbaieze singur.
Extrem de multumit de serviciile ”masinii de spalat”, prevazute cu mai multe programe, care includeau printre altele hidromasajul, aromoterapia, precum si alternanta brusca sau lenta a temperaturii apei, omul de afaceri a investit in activitatea de cercetare in acest domeniu. Mai mult decat atat, a insistat ca ”baia robotizata” sa devina accesibila si pentru oamenii de rand.
Un aparat costa 35.000 de euro
”Inca mai exista oameni care cred ca japonezii nu pot accepta serviciile oferite de un robot-asistent medical si ca prefera sa fie ingrijiti de personalul uman”, a declarat Hiroaki Otsubo, directorul general pentru dezvoltare biomedicala din cadrul Sanyo. In ciuda pretului de 35.000 de euro, ”baile robotizate” au inregistrat un real succes pe plan national, in prezent existand peste 600 de comenzi ale aparatului, care asteapta sa fie onorate. In pachetul complet de imbaiere intra si ”baile scotiene”, masajul circular al muschilor dar si uscarea corpului dupa imbaiere.
Conform specialistilor, asistentele medicale nu vor mai putea face fata altfel in 2050, cand numarul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani va depasi 36% din totalul populatiei.
Din cauza acestei imbatraniri alarmante, alaturi de ”baile viitorului”, cercetatorii japonezi lucreaza la un alt proiect de anvergura. Acesta este menit sa-l transforme pe Wakamaru, robotul asistent social, care ii ajuta pe batrani sa se deplaseze in locuinta, sa traverseze strada sau sa le dea medicamente la ore fixe, intr-o asistenta medicala pregatita sa faca fata celor mai complicate situatii.