Noul lider social-democrat ales a înregistrat și prima sa înfrângere usturătoare. Guvernul Orban rămâne în funcție. Din jocul politic cu final anunțat, PSD s-a ales cu cinci absenți pe care vrea să-i excludă, cu pierderea sprijinului tradițional a jumătate din parlamentarii minorităților și cu acuzația că a făcut blat cu liberalii.
A punctat electoral Victor Ponta, care s-a lăudat că oamenii săi au venit toți să voteze, dar nu au cu cine, căci PSD joacă la cacealma.
VIDEO:
Premierul Ludovic Orban a subliniat încă o dată că e o moțiune neconstituțională și a evitat să răspundă dacă a promis ceva la schimb pentru neparticipare sau pentru un vot negativ.
UDMR a criticat Guvernul, dar s-a abținut să facă jocurile cuiva.
Eșec mai mare decât cele câteva absențe
Soarta moțiunii se întrezărea cu o zi înainte, când lideri PSD experți în negocieri și calcule politice spuneau răspicat că nu trece. Spre seară a apărut și primul parlamentar împiedicat de pandemie să fie prezent. Era în carantină forțată 14 zile și nu putea veni la vot.
Dimineața, Cătălin Rădulescu anunța că are bronșită și e la spital, iar spre prânz Carmen Dan a scris pe Facebook că și ea e în izolare. Pe lângă cei trei, au mai fost doi absenți care nici nu au motivat.
„Nu au mai răspuns la telefon, nu au explicat nimic”, s-a plâns Marcel Ciolacu presei. Acesta a încercat să pară intransigent. „ Nu e niciunul bolnav! Voi cere excluderea!”, a declarat nervos, după ce jurnaliștii îl fugărise neîncetat pe culoarul dintre plen și biroul său.
Încolțit, Marcel Ciolacu a avut câteva ieșiri nervoase, când la prima încercare de a începe ședința pentru moțiune a constatat că PSD e departe de a avea cvorum, 170 de prezenți din 233 necesari.
“Sunt în oraș. Sunt plecați”
“De la noi sunt toți prezenți. Nu permit legile țării să îi ducem pe toți 465 în plen”, a replicat nervos președintele PSD, înconjurat de jurnaliști, după care a întors spatele și a închis ușa biroului de șef al Camerei Deputaților.
Florin Iordache a explicat de unde lipsa de cvorum: “Sunt în oraș. Sunt plecați.”
După care a revenit și a spus că toți parlamentarii PSD sunt la grup. La întrebarea “Unde este UDMR?” nu a știut să răspundă.
PSD, și fără cvorum, și acuzat de blat
Victor Ponta s-a cățărat pe insuccesul PSD ca să puncteze electoral. Și-a adunat toți cei 24 de parlamentari și a venit pe holul principal la poză. L-a chemat și pe Eugen Teodorovici, cel izolat în PSD, să i se alăture, strigând că el l-a convins pe senator să voteze moțiunea.
“Când nu vor mai fi șmenari la grupurile PSD care să facă blat, atunci va trece moțiunea”, a declarat Ponta.
În fața absenței inclusiv a unor parteneri tradiționali, cum erau opt-nouă parlamentari ai minorităților, fără voturile UDMR, care a decis să se abțină, cu cinci absenți din propria ogradă și alți doi absenți afiliați grupului PSD, liderii social-democrați știau că pierduseră partida de la mijlocul zilei. Au insistat totuși să intre pe teren.
A doua încercare de a întruni cvorumul. Încă o ratare
Când a refăcut numărătoarea, Victor Ponta și ai lui au spus prezent. 24 la număr. Au mai fost câțiva afiliați, foști ALDE, și aleșii PSD. 226 de prezenți în total, din 233 necesari. Insuficient.
Parcă nevrând să creadă că pur și simplu PSD nu mai are majoritate, Marcel Ciolacu a insistat să spună că, dacă se făcea cvorumul, abia atunci se verifica declarația sa că poate strânge 250 de voturi.
Altfel zis: dacă ne-am fi prezentat la meci, sigur eram mai cu chef ca ei și i-am fi bătut.
“Vom face o ședință în PSD și vom decide peste două zile”
La o oră distanță, liderul de grup de la Camera Deputaților a ieșit într-o conferință de presă ca să-i pună cruce moțiunii. Era ultima zi de sesiune extraordinară, iar dacă insista cu un demers ratat, PSD ajungea să înregistreze o nouă premieră. O moțiune depusă într-o sesiune și votată în alta.
Ludovic Orban a punctat mulțumit că era oricum un demers neconstituțional și că a discutat cu fiecare parlamentar în parte ca să-i convingă să nu voteze moțiunea.
La întrebarea dacă i s-a cerut ceva în schimb, a întors capul și a preferat să ia o altă întrebare. Nici aceea comodă, căci a trebuit să explice cum de nici până azi directorii, profesorii și părinții nu au proceduri pentru începerea anului școlar. Căci școala nu poate începe prin neprezentare.