Nu scăpăm de vremea rea nici în zilele următoare. Meteorologii avertizează că marți și miercuri este posibil să apară poleiul.
A nins viscolit în noaptea de duminică spre luni, în București. Primăria a mobilizat 300 de echipaje de deszăpezire pentru a curăța drumurile.
„Prima intervenţie a fost la ora 23:00. Au fost curăţate pantele, rampele şi podurile. După care, la ora 0:00 – 0:30, s-a intrat pe urgenţa I.
În prima intervenţie au fost 104 utilaje în teren, acum lucrăm atât pe urgența I, cât și pe urgența a 2-a, însemnând un total de 181 de utilaje.
La ora 5:12 sunt 340 de operatori curățenie căi publice, care degajează stațiile și refugiile. Se lucrează cu anti-derapant, în primul rând cu anti-derapant, mai puțin cu pluguit, la momentul acesta, dar probabil că în următoarele ore, vom intra și la pluguit”, a declarat Magdalena Iuga, reprezentant al Primăriei Capitalei.
Vremea rea a pus stăpânire și pe restul țării. De aceea, drumarii au intervenit toată noaptea cu utilajele de deszăpezire.
A nins în judeţul Gorj, iar în Mehedinţi, unde s-a intervenit cu utilaje de deszăpezire pe drumurile principale.
De asemenea, a nins și județele Dolj și Caraș Severin. La Anina, pe DN 58, iar drumarii au intervenit pentru curățarea carosabilului. Omătul s-a așernut și în județul Alba.
Cele şapte drumuri naţionale care erau închise pe porţiuni, la prima oră a zilei de luni, 19 noiembrie:
1. DN 2H, în Milişăuţi, judeţul Suceava, la kilometrul 4+776, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii asupra podului din localitate. Circulaţia se desfăşoară pe rutele ocolitoare DN 2 şi DN 17A – Rădăuţi – Suceava;
2. DN 2L, în Soveja, judeţul Vrancea, la kilometrul 59+900, ca urmare a precipitaţiilor abundente care au dus la prăbuşirea dalei de beton a podului, pe toată lăţimea căii de rulare;
3. DN 7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu), conform regulamentului de funcţionare a drumului şi din cauza instabilităţii atmosferice la altitudine, ce poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment;
4. DN 12B, în Slănic Moldova, judeţul Bacău, pe tronsonul kilometric 16+450-17+500, unde la intrarea în localitate s-a produs o cedare a terasamentului de drum, ce a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul rutier se desfăşoară pe urmatoarea rută ocolitoare: DN 12B km 16+450 – str. Vasile Alecsandri – DN 12B km 17+500 şi retur, cu o restricţie de tonaj de 7,5 tone. Şi tot pe acest drum, dar pe tronsonul 0+452 – 0+487, s-a produs o alunecare de teren ce a dus la tasarea platformei carosabilului, iar circulaţia se desfăşoară pe ruta ocolitoare: DN 12A km 103+000 – str. 1 Mai – str. Răducanu – str. Podu de Fier – str. Tiseşti – str. Semicercului – str. Bradului – intersecţie cu DN 12B km 2+000 şi retur;
5. DN 17D, între Şanţ (judeţul Bistriţa-Năsăud) şi Cârlibaba (judeţul Suceava), pe tronsonul kilometric 86 – 103, din cauza nivelului IV de viabilitate, până la data de 31.03.2019; 6. DN 21A, între Bărăganul (judeţul Brăila) şi Ţăndărei (judeţul Ialomiţa), pe tronsonul kilometric 0 – 21, pentru execuţia lucrărilor la sistemul rutier. Traficul este deviat pe ruta ocolitoare: intersecţia DN 21A km 0 cu DN 21 km 57+780 (Bărăganul) – intersecţia DN 21 km 89+680 cu DN 2A km 66+050 (Slobozia) – intersecţia DN 2A km 90+250 cu DN 21A km 23+366 (Ţăndărei);
7. DN 67C (Transalpina), din cauza căderilor de zăpadă, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul Rânca (Gorj) – Obârşia Lotrului (Vâlcea), între kilometrii 34+800 de metri şi 59+800 de metri.
Vreme rea și în următoarele zile. 30 de județe, sub avertizare de cod galben de vreme severă
Meteorologii spun că în zilele următoare vom avea parte de lapoviță și ninsoare. Vântul puternic va crea, însă, cele mai mari probleme.Marți și miercuri este posibil să apară poleiul.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vreme severă imediată, valabilă pentru 30 de judeţe.
Potrivit meteorologilor, zonele afectate vor fi Oltenia, vestul, centrul și nordul Munteniei, Carpații Meridionali și Orientali, Munții Banatului, Moldova, estul și sudul Transilvaniei. Alerta este valabillă până luni, 19 noiembrie, ora 22, informează ANM.
Fenomenele meteorologice vor afecta în perioada menționată județele: Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Constanta, Calărași, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Argeș, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita, Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt, Mehedinți, Caraș-Severin și Municipiul București. Parțial vor fi afectate de fenomenele meteorologice din această perioadă județele Hunedoara și Alba.
Citește și EXCLUSIV/ Face legea-n două locuri! Numărul doi din sindicatul Metrorex e reprezentantul PSD în companiile municipale înființate de Gabriela Firea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro