Connie Culp, prima persoană din SUA care a primit un transplant de față aproape total, a murit la 57 de ani, a anunțat clinica din Cleveland, care a realizat această complexă procedură, notează CNN.
Conform lui Andrea Pacetti, purtătorul de cuvânt al clinicii, Connie Culp a murit miercuri, din cauza unor complicații care nu au avut legătură cu transplantul.
“Connie a fost o femeie incredibil de curajoasă și a reprezentat un model pentru mulți”, a spus doctorul Frank Papay, președintele Institutului de Dermatologie și Chirurgie Plastică din Cleveland Clinic, care a făcut parte din echipa chirurgicală care a operat-o pe Connie.
“Puterea ei era evidentă și prin faptul că ea a fost cea mai longevivă pacientă cu transplant de față până în prezent”, a adăugat Papay.
Culp și-a pierdut o parte a feței după ce a fost împușcată de soțul ei în 2004. Femeia a fost lăsată parțial oarbă, în imposibilitatea de a mirosi și a vorbi, și a trebuit să se bazeze pe o deschidere chirurgicală în gât pentru a respira.
Connie Culp a fost supusă în decembrie 2008 la o complicată operaţie chirurgicală care a durat peste 22 de ore, la care a participat o echipă numeroasă de medici, în frunte cu specialista Maria Siemionow, de la Cleveland Clinic, din Ohio.
Medicii au reconstruit 80% din faţa femeii – care suferea de leziuni grave şi îi lipsea complet nasul, osul palatal şi ochiul drept -, printr-un transplant de la o donatoare decedată.