Prima pictură murală din România care purifică aerul, inaugurată la Bacău. E realizată cu o vopsea specială
Picutra murală este realizată cu o vopsea specială care transformă noxele din aer în substanțe inofensive care sunt depozitate în vopsea până când sunt eliminate de apa de ploaie sau de umiditate.
Pictura murală se numește „Intuiția” și este realizată de artistul român Obie Platon. Se întinde pe o suprafață de 250 de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul precum o pădure de copaci de 250 de metri pătrați, relatează Bacău.net.
Lucrarea inaugurată prin proiectul ZidART reprezintă o premieră în România, deoarece în mijlocului unui oraș avem o operă de artă care purifică aerul, având efectul unei păduri. Sperăm ca astfel de inițiative să fie replicate la nivelul cât mai multor orașe, astfel încât oamenii să se poată bucura de aer mai curat.
Andrei Coșuleanu, președintele asociației Act for Tomorrow:
Cum funcționează? Pictura este realizată cu o vopsea specială, care combate murdăria și filtrează aerul, transformând gazele periculoase, precum oxizii de azot și oxizii de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi. Aceștia sunt depozitați pe suprafața vopsită până când sunt eliminate de ploaie sau de umiditatea din aer.
Artistul susține că pictura are proprietatea de a îndepărta 38,5 grame de poluanți la fiecare 12 ore, cât generează aproape 50 de mașini cu motoare pe benzină, Euro 6.
Astfel de opere care contribuie la diminuarea poluării există deja în Europa. De exemplu, la Roma a fost realizată în 2018 o pictură pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați care poate filtra aerul precum o pădure de 30 de copaci, conform wall-street.ro.
Pictura murală „Hunting pollution” a fost realizată de Federico Massa, cunoscut și sub numele de Iena Cruz.
Artistului i-au luat 21 de zile sa termine lucrarea datorită vopselei speciale care se usucă în patru ore.foto: Bacău.net