• Cea mai cunoscută „ploaie de stele căzătoare”, Perseide, are loc în luna august.
  • Astăzi, 2 ianuarie 2021, Pământul se va afla la cea mai mică distanță de Soare.

Quadrantidele, un curent de meteori (stele căzătoare), are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximumul curentului este așteptat în ziua de 3 ianuarie.

Acesta este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximumului, între 100 şi 140 de meteoriți pe oră, conform Observatorului Astronomic Vasile Urseanu din  București. Viteza lor va fi de 41 km/s.

O astfel de frecvență este depășită doar de Geminide, în luna decembrie. Atunci, în timpul maximumului, se generează în medie 150 de meteori pe oră.

Pentru a observa stelele căzătoare nu este nevoie de instrumente astronomice. Spectaculoase, acestea se văd cu ochiul liber.

Totuși, pentru Quadrantide oamenii vor avea nevoie de puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă și cer senin.

Meteorii acestui curent sunt destul de slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a-i putea observa.

Cu cât locul de observare este mai întunecat, adică nu sunt lumini împrejur, cu atât oamenii vor vedea mai mulți meteori, spun specialiștii.

Pământul, la cea mai mică distanță de Soare

Astăzi, 2 ianuarie 2021, Pământul se află la cea mai mică distanţă de Soare, adică la periheliu. Se va întâmpla la ora 15.51, când Terra va fi la 147.093.166 km depărtare de Soare.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News