in acest timp, ceilalti membri ai grupului imita miscarile unui biciclist si se misca haotic, toti in acelasi timp, razand sacadat, pentru a elimina aerul in prealabil inspirat. Dupa ce aerul a fost eliminat, urmeaza o noua inspiratie si acel „ha, ha, ha!”, emis cu forta. Exista si alte tehnici: rasul uriasului vesel, al inotatorului, al fetitei vesele, al schiopului. Fiecare tip de ras are rostul lui si solicita in mod diferit, prin miscari, organismul.
Acesta este, de altfel, si unul din scopurile rasului: de a face „masaj interior” organelor si de a tonifia, impreuna cu miscarea propriu-zisa, intregul organism. Tehnicile folosite elimina tensiunea nervoasa, prin scaderea nivelului de cortizon, denumit si hormonul stresului.
„Chiar daca rasul nu este natural, il provoaca pe acesta, de multe ori. si, oricum, mimarea starii de bine duce la aparitia acesteia”, explica Oana Magdalena, conducatoarea grupului de ras. Ea adauga ca intalnirile de la club au si rolul de a-i ajuta pe oameni sa-si depaseasca inhibitiile: „La inceput, li se pare ciudat sa se apuce sa rada fara nici un motiv”.
in cadrul intalnirilor, pe langa rasul de diferite feluri, oamenii danseaza, fac exercitii fizice, indrumati de un instructor de aerobic, si participa la diferite jocuri care stimuleaza creativitatea. „Vrem sa facem „jogging” si cu creierul, dar si miscare fizica”, marturiseste Magdalena.
Ideea de a infiinta un astfel de club i-a venit Magdalenei navigand pe Internet. „Eu sunt de profesie inginer mecanic, dar dupa pensionare m-am hotarat ca e timpul pentru o noua cariera”, marturiseste ea. Dupa ce a vazut ca in intreaga lume exista astfel de cluburi, s-a hotarat sa se specializeze, astfel ca a urmat un curs de instructori la Budapesta, in octombrie, anul trecut. Acolo a invatat tehnicile de ras, efectele terapeutice ale acestora si cum trebuie sa se desfasoare activitatea unui club.
„Cursantii” se intalnesc de doua ori pe saptamana
Intoarsa la Cluj, a inceput sa-si popularizese initiativa si, in 12 aprilie, anul acesta, a organizat prima sedinta a „rasotecii”, asa cum o mai numeste ea. Dupa mai bine de o jumatate de an, la club vin, in fiecare marti si joi, circa 15 „cursanti” – oameni de diferite varste si categorii sociale, care, in general, nu se cunosc intre ei.