În acordul încheiat între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Afacerilor Interne, credincioșii ar fi trebui să primească pască și Sfânta Lumină a Învierii adusă de la Ierusalim. Biserica prin voluntarii care purtau banderole albe distribuia pasca și Lumina Sfântă credincioșilor. La această acțiune urma să ajute și Poliția Română.
Chiar Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri, că oamenii care se aflau în stardă puteau să își aprindă candela de la agenții aflați la muncă. Mai mult, potrivit acordului, pentru credincioşii bolnavii şi cei peste 65 de ani, paştile ar fi fost distribuite la domiciliu, vineri, sâmbătă şi duminică dimineaţă. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă de angajaţii MAI, care vor duce lumina şi în spitale şi alte unităţi sanitare.
”Acordul Patriarhiei Române cu MAI fost fost unul interinstituțional, oficial și public. Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care NU intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați”, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe într-un comunicat pentru ziarul Libertatea.
Reacția BOR vine după ce Klaus Iohannis, președintele
României, a anunțat în conferința de miercuri că îi cere premierului Ludovic
Orban, dar și ministrului de Interne, Marcel Vela, să revină asupra acordului
încheiat aseară cu Biserica.
”Acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, până la
ultima literă, în consonanță cu reglematările stării de urgență în vigoare
(valabile în spațiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor
etc). Poliția Română nu ne asigură
tuturor doar protecția și ordinea publică, ci facea acum și un gest major de
civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii
ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința. Suntem o țară și o
societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o
societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici
creștinofobă,” au mai transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe.
În comunicat, reprezentații BOR au subliniat faptul că urmau să fie luate măsuri de protecție totală pentru a duce Lumina de Paști celor care o solicită, voluntarii erau mai bine echipați” decât curierii care aduc mâncare sau produse comandate online.”
”A oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent și de fireasca grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm,” se arată în finalul comunicatului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!