,,Putem judeca obiectiv aceste alegeri vorbind despre acele sute de mii de cetățeni moldoveni care locuiesc în Federația Rusă. Acestor cetățeni nu li s-a oferit posibilitatea de a-și folosi votul. Desigur, acest lucru nu putea să nu aibă un impact asupra rezultatelor alegerilor, care, în același timp, desigur, nu pot fi considerate curate. Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Președintele reales Maia Sandu nu este considerat liderul Moldovei, deoarece majoritatea populației nu a votat pentru ea. Se vorbește despre o societate divizată, iar Kremlinul nu poate fi învinuit pentru aceasta.
„Nu a existat și nu putea exista nicio interferență. Noi nu suntem prezenți în Moldova în niciun fel. Chiar și opoziția moldovenească este supusă unor atacuri absolut ilegale, presiuni, arestări percheziții și așa mai departe”, a subliniat Peskov.
Purtătorul de cuvânt a declarat că, după acuzațiile și „presiunile” asupra presei ruse, Federația Rusă nu mai poate privi perspectivele relațiilor cu Moldova „prin ochelari roz”.
Pe 4 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunțat că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, obținând 55,33% din voturi. Votarea s-a desfășurat în două tururi, deoarece niciunul dintre cei 11 candidați nu a atins pragul de 50% în primul tur din 20 octombrie. În timpul celui de-al doilea tur, pe 3 noiembrie, au fost înregistrate 141 de încălcări.
În aceeași zi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a refuzat să recunoască rezultatele votului din secțiile din străinătate, argumentând că oamenii care au votat acolo nu intenționează să se întoarcă în țară, iar victoria Maiei Sandu s-a datorat acestor voturi. Totodată, aceștia au subliniat că Alexandr Stoianoglo, candidat la președinție din partea lor și fost procuror general al Moldovei, a obținut 51,19% din voturi în secțiile de pe teritoriul țării.