Alexander Adamescu spune că documentul, depus la dosar în Londra, provenea dintr-o corespondență oficială dintre ziarul România Liberă și Autoritatea Națională a Penitenciarelor.
”După doi ani în care am demonstrat la fiecare termen că Statul Român nu poate asigura condițiile privative de libertate, nu aș apela la o asemenea soluție de a falsifica acte și de a le depune în instanță. Este o suspinciune legată de acest înscris pe care instanța londoneză o analizează cu celeritate. Sunt de asemenea interesat de a stabili autenticitatea acestui document. Respect decizia instanței londoneze și sunt convins că această suspiciune la adresa mea se va dovedi a fi nefondată”, a spus Adamescu, potrivit Antena 3.
Fiul lui Dan Adamescu, Alexander, a fost arestat preventiv în cursul lunii martie, în Marea Britanie, după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. DNA a confirmat că Alexander Adamescu a fost arestat preventiv, din 23 martie.
Surse judiciare au explicat pentru Libertatea.ro că apărătorii lui Adamescu au cerut la instanța care judecă dosarul de extrădare a acestuia și care a decis arestarea acestuia eliberarea sa pe cauțiune de două ori după înlocuirea măsurii cu cea a arestului.
„Ca răspuns la motivele invocate inițial de apărare, instanța a subliniat că deja i-au fost refuzate două cereri de eliberare pe cauțiune și a dispus menținerea formelor dispuse anterior (respectiv arest).
În instanța britanică s-a arătat că „Adamescu a primit două scrisori de la ANP în noiembrie 2017, fiindu-i asigurate condiții de detenție în Romania 3mp, lucru pe care acesta le-a considerat ireale”.
„În baza acestor scrisori, instanța din UK nu l-ar fi putut probabil extrăda în România. Ulterior, Adamescu s-a consultat cu alte persoane și i s-a spus că acele condiții nu ar putea fi oferite de fapt.
A spus că s-a consultat cu un jurnalist român, care apoi a venit în Londra cu un expert în penitenciare cu care a discutat cazul și scrisorile.
Ulterior, în 30 Ianuarie 2018, a primit o alta scrisoare de la ANP cu alte condiții de detenție.
Aceasta scrisoare a fost depusă, în speranța de a nu fi extrădat, motivând inclusiv că tatăl său a murit în închisoare din cauza acestor condiții improprii. Însă, aprecierea instanței a fost că acea scrisoare e falsă”, au spus sursele Libertatea.
După arestarea preventivă Alexander Adamescu a fost depus în penitenciarul Wansworth iar motivul efectiv „îl constituie scrisoarea falsificată pe care a depus-o la dosar, de la ANP (apreciind că este o încălcare a regulilor de supraveghere judiciară)”, au mai spus sursele citate.
Următorul termen a fost stabilit pentru 13 aprilie 2018.
ANALIZĂ | Renault discută o posibilă fuziune cu Nissan. Ce înseamnă acest lucru pentru România