„Moartea subită a lui Aleksei Navalnîi m-a făcut să fiu din ce în ce mai conștient de ceea ce se întâmplă în țara noastră”, a scris Trump, părând să facă o legătură între decesul disidentului rus și propriile sale probleme politice și juridice.

„Este o progresie lentă și constantă, cu politicieni, procurori și judecători corupți, de stânga radicală, care ne conduc pe drumul spre distrugere. Frontierele deschise, alegerile trucate și deciziile extrem de nedrepte ale instanțelor de judecată DISTRUG AMERICA. SUNTEM O NAȚIUNE ÎN DECLIN, O NAȚIUNE ÎN DECLIN! MAGA2024 (sublinierea autorului, n.r.)”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă.

Nu a fost clar ce asemănări a încercat să facă Trump, prin intermediul acestei postări, cu Navalnîi, mort la 47 de ani, care a luptat împotriva a ceea ce el a numit „vasta corupție din cadrul elitei ruse” și a descris Rusia ca fiind condusă de „escroci și hoți”.

Reprezentanții lui Trump care gestionează campania acestuia de realegere nu au răspuns imediat unei solicitări de a clarifica afirmațiile republicanului, notează Reuters.

Trump s-a revoltat vineri împotriva ordinului unui judecător de a plăti amenzi de 355 de milioane de dolari pentru că și-a supraestimat averea netă în scopul de a-și păcăli creditorii, o decizie pe care a numit-o motivată politic. Trump se pregătește, de asemenea, pentru patru procese penale viitoare, în timp ce urmărește să obțină nominalizarea republicană în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

Vineri, președintele Joe Biden l-a învinuit direct pe Putin pentru moartea lui Navalnîi în colonia penitenciară „Lupul polar”, situată la nord de Cercul Arctic, la fel cum a făcut și principala rivală republicană a lui Trump, Nikki Haley. „Putin este vinovat de moartea lui Navalnîi”, a afirmat Biden.

După ce a fost anunțată vineri moartea celui mai important lider al opoziției din Rusia, foști președinți americani și membri de top ai Congresului din ambele partide l-au denunțat, de asemenea, pe Putin. Dar Trump, favorit la nominalizarea republicană, pentru o revanșă împotriva lui Biden în alegerile din noiembrie, rămăsese tăcut până luni.

În timpul mandatului său la Casa Albă în perioada 2017-2021, Trump și-a exprimat admirația față de Putin. În 2018, el a refuzat să îl învinuiască pe liderul rus pentru amestecul în alegerile americane din 2016, punând sub semnul întrebării concluziile agențiilor de informații și stârnind o serie de critici în țară.

Săptămâna trecută, el a sugerat că Statele Unite ar putea să nu-i protejeze pe aliații din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare în fața unei potențiale invazii ruse.

Haley, fostul guvernator al Carolinei de Sud, care îl va înfrunta sâmbătă pe Trump din calitatea de outsider în alegerile primare prezidențiale din statul ei natal, l-a criticat pe Trump pentru că menține o relație amabilă cu Putin, pe care l-a numit „un om care își ucide adversarii politici, ține ostatici jurnaliști americani și nu și-a ascuns niciodată dorința de a distruge America”.

Fosta parlamentară republicană Liz Cheney, vicepreședinta comisiei din Congres care a investigat asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului desfășurat de către susținătorii lui Trump, a amintit promisiunea frecventă a lui Trump – aceea de a căuta „răzbunare” împotriva adversarilor politici dacă va recâștiga puterea.

„Ceea ce i-a făcut Vladimir Putin lui Navalnîi indică cum arată răzbunarea într-o țară în care liderul nu se supune statului de drept”, a declarat Cheney, într-un interviu televizat duminică.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News