Preşedintele României a avut prima reacţie, după motivarea CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Deşi a subliniat că documentul nu a fost parcurs integral şi că nu a luat încă o decizie, Klaus Iohannis a acuzat o „abordare politică” în argumentele prezentate de judecătorii Curţii, dar şi în demersurile social-democraţilor.

„Abordarea politică, putem să constatăm destul de uşor, că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui. Un partid, Partidul Social Democrat, încearcă să amputeze puterile Preşedintelui ROmâniei. Pentru că actualul preşedinte are altă părere decât majoritatea pesedistă din Parlament. Am văzut această dorinţă a lor când s-a modificat legea ANCOM.  A continuat discuţia chiar când s-au discutat legile justiţiei. Motivarea CCR vine în aceeaşi linie, de a amputa puterile preşedintelui”, a declarat şeful statului, la Cotroceni.

Iohannis nu crede în suspendare şi cere consultări


Cât despre o eventuală suspendare a sa din funcţie, Klaus Iohannis a spus că nu crede într-un astfel de demers pentru că nu există niciun temei legal.

Se grăbesc un pic pesediştii (legat de suspendare). Nu va fi nicio suspendare pentru că nu există niciun temei. Dacă unii pesedişti se grăbesc să spună asta, e doar pentru televizor. Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la respectarea Constituţiei„, a spus preşedintele, adăugând că va lua o decizie într-un timp rezonabil, „pentru că nu putem amâna până în decembrie”.

Mai mult, şeful statului a vorbit despre consultări la Cotroceni între partide pentru rezolvarea problemei privind legile justiţiei.

„Dacă vrem să ajungem la nişte concluzii solide şi sănătoase, toată lumea trebuie să intre în dezbateri şi consultări la Cotroceni. Eu sunt dispus să pornesc un astfel de demers”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele României a subliniat o serie de întrebări pe care şi le pune. „Mai sunt procurorii independenţi? Ce mai este CSM? Cum poate să mai fie garantul independenţei justiţiei dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef?”, a punctat el.

Cum a argumentat CCR decizia privind revocarea lui Kovesi


Declaraţiile preşedintelui vin, în premieră, după ce Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea şefei DNA. În acel document, judecătorii majoritari spun că a existat un conflict juridic între Preşedinţie şi Ministerul Justiţiei şi că şeful statului are dreptul să verifice doar legalitatea revocării, nu să şi decidă asupra revocării.

Doi judecători au făcut opinie concurentă, explicând că, în realitate, vinovat de acest conflict este Consiliul Superior al Magistraturii, iar Klaus Iohannis a avizat acest lucru. Alţi trei judecători au făcut opinie separată şi au punctat inexistenţa unui conflict juridic şi precizând că şeful statului şi-a îndeplinit atribuţiile constituţionale.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI


  • Se pune problema luptei anticorupţie. Dacă atâţia politicieni sunt  mulţumiţi de ea, mai e nevoie? Eu zic că da, trebuie continuată şi dusă până la capăt. Au fost aduse unele exemple unde procedurile au fost discutabile, unde lucrurile n-au mers ca la carte. Dar aceste chestiuni sunt în analiză, mii de cazuri merg înainte şi lupta anticorupţie merge mai departe.
  • Abordarea politică, putem să constatăm destul de uşor, că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui. Un partid, Partidul Social Democrat, încearcă să amputeze puterile Preşedintelui ROmâniei. Pentru că actualul preşedinte are altă părere decât majoritatea pesedistă din Parlament. Am văzut această dorinţă a lor când s-a modificat legea ANCOM.  A continuat discuţia chiar când s-au discutat legile justiţiei. Motivarea CCR vine în aceeaşi linie, de a amputa puterile preşedintelui”.
  • Mai sunt procurorii independenţi? Ce mai este CSM? Cum poate să mai fie garantul independenţei justiţiei dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef?
  • Un referendum poate fi doar finalul acestei chestiuni
  • Riscul foarte mare este să ne găsim într-o situaţie de formă fără fond, nu avem nevoie aşa ceva. Avem nevoie de un fond puternic, de un stat puternic
  • Se grăbesc un pic pesediştii (legat de suspendare). Nu va fi nicio suspendare pentru că nu există niciun temei. Dacă unii pesedişti se grăbesc să spună asta, e doar pentru televizor.
  • Trebuie să o aplicăm într-un timp rezonabil. Nu putem să stăm până în decembrie, dar nu cred că se aşteaptă să aplic mecanic o decizie.
  • Nu putem avea un super-ministru care îi spune preşedintelui ce să facă. Altfel, rămâne o incertitudine care agravează situaţia.
  • Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la respectarea Constituţiei
  • Cum se trezeşte un politician, care mai e şi infractor, se duce la televizor să ameninţe magistraţii, după un miting mediocru?
  • Intrăm în derivă şi în loc să consolidăm democraţia, de dragul unuia.
  • Nu acuz CCR de implicare politică. Constat o coincidenţă care ridică nişte întrebări
  • Dacă vrem să ajungem la nişte concluzii solide şi sănătoase, toată lumea trebuie să intre în dezbateri şi consultări la Cotroceni. Eu sunt dispus să pornesc un astfel de demers
  • În România nu există niciun Stat Paralel. Este o invenţie, sunt numai poveşti prin care PSD încearcă să-şi valideze anumite demersuri destul de discutabile

Urmărește-ne pe Google News