Primarul Sectorului 6 spune în mesajul de pe Facebook că a cunoscut-o pe femeia care a murit sfâșiată de câini, aceasta participând de-a lungul timpului la mai multe acțiuni ale primăriei.

„Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte”, își începe mesajul primarul Ciucu.

Edilul sectorului 6 a mai precizat că a deschis o anchetă internă la Poliția Locală a Sectorului 6, instituție aflată în subordinea sa. Anunțul vine după ce G4Media a publicat mai multe documente care arată că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori cu privire la agresivitatea câinilor din zona Lacul Morii.

Critici pentru ASPA și Nicușor Dan

El mai spune că nu a reacționat până acum, deoarece „am așteptat să văd poziția Primarului General”, acuzând că acesta este principalul responsabil, municipalitatea având Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) în subordine. E „cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”, mai acuză Ciucu.

El mai spune că „politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi”.

„În loc să adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de «conștientizare». Nu se mai eutanasiază de ani buni, ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste”, a mai precizat Ciucu.

„Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor ca investesc în adaposturi și alte servicii și nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim?”, mai scrie Ciucu.

Nicușor Dan și Primăria Capitalei, nicio reacție

Până duminică dimineață, Nicușor Dan nu a avut nicio reacție. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a reacționat, prin purtătoarea de cuvânt, care a afirmat, sâmbătă, de la locul incidentului, că locul în care a fost atacată femeia este cunoscută ca „fiind o zonă cu câini fără stăpân” și de anul trecut, când aceeași femeie fusese atacată, ASPA a avut zeci de acțiuni.

„Însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a declarat Cătălina Trănescu, în fața jurnaliștilor, aflați în zona de lângă Lacul Morii, unde femeia a fost sfâșiată de câini.

Întrebată la ce instituţii se referă şi ce măsuri pot fi luate, purtătoarea de cuvânt a ASPA a răspuns: „În paralel cu noi ar trebui să avem sprijinul poliţiilor locale de sector, Poliţiei Naţionale, care are competenţe faţă de ASPA, şi anume să verifice proprietarii de câini, proprietarii de animale, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public”.

Urmărește-ne pe Google News