Libertatea a întrebat următoarele:
1- De ce Tiktok permite boților și dezinformării să se răspândească în rețeaua sa și să amplifice mesajele pentru Călin Georgescu și alți candidați electorali?
2- Compania intenționează să implementeze schimbări pentru următoarele runde de alegeri, pentru 1 decembrie și 8 decembrie și să oprească boții și conturile false?
„Extrem de vigilentă”
Compania spune că e „extrem de vigilentă”, dar a refuzat să răspundă concret dacă va suspenda conturile false pentru rândurile următoare de alegeri din țara noastră.
„Suntem extrem de vigilenți față de actorii care încearcă să folosească comportamente înșelătoare pentru a afecta procesele civice și lucrăm cu sârguință pentru a identifica și elimina operațiunile de influență secrete, iar lunar raportăm în mod transparent cu privire la aceste eforturi”, spune TikTok.
„În raportul nostru din septembrie, am dezvăluit că am întrerupt o rețea care viza un public din România, dar nu avem dovezi care să sugereze că aceasta a avut legătură cu actuala campanie prezidențială”, mai arată societatea.
Interzicerea promovării politice plătite
„Liniile noastre directoare pentru comunitate interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică și strângerea de fonduri de către politicieni și partide politice sau campaniile plătite cu influenceri, iar noi eliminăm conturile care încalcă legea”, susține compania.
„Contul lui Călin Georgescu este supus reglementărilor privind conturile GPPPA, aceleași care se aplică tuturor candidaților la aceste alegeri.
Protejăm integritatea alegerilor pe TikTok prin prevenirea răspândirii de conținut dăunător, conectarea comunității noastre la informații cu autoritate și parteneriatul cu experți”, precizează compania.
Centru electoral și campanie cu un ONG
Aceasta spune că a lansat în mod proactiv un Centru Electoral în aplicație și a lansat o campanie de alfabetizare digitală alături de Funky Citizens, o organizație neguvernamentală „pentru a oferi comunității românești informații credibile despre, printre altele, cum să recunoască dezinformarea”.
Pe de altă parte, gigantul chinez spune că „utilizatorii TikTok nu trebuie să fie verificați pentru a-și exprima opiniile politice și sprijinul pentru candidații politici și fac acest lucru frecvent în cadrul alegerilor din întreaga lume”.
Zeci de conturi cu numele și poza lui Călin Georgescu, sondaje false
O simplă cautare pe TikTok după numele lui Călin Georgescu arată zeci de conturi cu acesta.
Concomitent, Pagina de Media a scris că în duminica alegerilor pe TikTok se răspândea un sondaj fals în care Georgescu apăra cu 67% din voturi.
Legislația interzice publicarea de sondaje de opinie în ziua alegerilor.
CNA a cerut Comisiei Europene verificarea TikTok
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să verifice TikTok pentru „transparența algoritmilor”, după campania lui Călin Georgescu.
Compania riscă o amendă de maxim 6% din cifra de afaceri globală.
Biroul Electoral Central (BEC) a cerut joi, 21 noiembrie, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale, să șteargă toate clipurile de propagandă electorală pe Facebook și TikTok care nu conţin codul unic de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă.
Statele Unite au votat o lege prin care cer vânzarea TikTok de sub tutela grupului chinez ByteDance, în caz contrar rețeaua socială va fi interzisă.
Declarații aiuritoare ale lui Călin Georgescu
Călin Georgescu promovează o serie de conspirații și informații false.
Acesta spune că războiul din Ucraina nu este real, că nu există COVID-19, că Eminescu și Blaga nu se predau la școală, că apa se pune în sticle de plastic pentru a nu mai transmite informații sau că oamenii nu au ajuns pe Lună.
De asemenea, Georgescu este un fan al președintelui rus Vladimir Putin și aduce omagii fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.