„MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români”, anunță instituția, într-un comunicat.

Ambasadorul român la Minsk s-a deplasat la aeroportul unde a aterizat aeronava, însă „având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români.”

În schimb, ambasadorul român la Vilnius a primit, din partea autorităților lituaniene, informația că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.

Ambasadorul belarus la București, convocat la MAE

În același comunicat, MAE „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri și îl condamnă cu fermitate”.

Instituția condusă de Bogdan Aurescu cataloghează incidentul „ca fiind unul deosebit de grav”. Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

„Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, mai scrie în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News