Precizările ministrului vin în contextul concedierii asistentei Mariana Luceanu, de la Spitalul Universitar. Acesteia i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce, în luna august, a intrat în greva foamei timp de 17 zile, pentru a semnala neregulile din spital.

În acest context, ministrul a spus că a fost efectuat un control la Spitalul Universitar și a confirmat parțial afirmațiile asistentei. „O parte din sesizări sunt adevărate. Dezinfecția la Spitalul Universitar nu se face conform protocoalelor”, a spus ministrul Sănătății.

 

Pintea: „Sunt anumite aspecte de natură penală. Raportul va fi trimis la Parchet”

„Am constatat că s-ar putea să existe nişte probleme de natură penală la modul în care s-au făcut achiţiziile din fondurile Ministerului Sănătății. Precizez că acest control s-a întins pe o perioadă mai îndelungată de timp, adică am început cu anul 2013. Obiectivele vizate au fost legate de modul în care sunt utilizate serviciile medicale pacienţilor, de modul în care au fost utlizate fondurile Ministerului Sănătății, modul în care angajaţii cunosc protocoalele, procedurile de curăţenie, de dezinfecţie la nivelul Spitalului Universitar. Aşa cum spuneam am constatat că sunt anumite aspecte de natură penală drept pentru care întregul raport al acestui control va fi trimis la Parchet„, a spus Pintea. 

Ministrul a spus că eu fost mai multe echipe de control la Spitalul Universitar, completând că, în urma acestor verificări, anumite lucruri s-au remediat deja, fiind stabilite punctual la momentul controlului, iar pentru celelalte s-au luat măsuri, inclusiv sancţiuni.

Neregulile depistate se referă și la dezinfecția din spital și la achizițiile făcute, precum un aparat de 200.000 de euro care a stat în cutie fără să fie desfăcut.

„Au fost echipe de control din partea CNAS, din partea DSP a Municipiului Bucureşti am primit zilele trecute un draft al acestui raport. Pot să vă spun că parţial unele sesizări s-au adeverit în sensul că nu au fost efectuate procedurile de dezinfecţie aşa cum trebuie în Ambulatoriu de Specialitate fapt pentru care unitatea a fost sancţionată în timpul controlului”, a spus ministrul Sănătății.

„Pot să vă precizez de asemenea că s-a constatat că la un cabinet nu se utiliezează produse biocide pentru dezinfecţia mâinii. Aceste produse existau în stoc. Au fost sancţionaţi asistenţii coordonatori din ambulator şi de pe anumite secţii clinice ale spitalului.

Acel aparat de 200.000 de euro a fost achiziţionat în 2014 şi în 2017 unul dintre membrii stafului tehnic declară că din curiozitate au deschis cutia să vadă ce se află în acel colet. În acel colet era un aparat de 200.000 de euro pe care secţiile îl solicitau pentru utilizare, un aparat de radiologie.

Stătuse trei ani în cutie în spital nimeni nu ştia ce este în acea cutie.

De RMN a fost un preţ de achiziţie, noi am considerat că este foarte mare dar nu este decizia noastăr cineva va analiza şi va vedea care a fost preţul real de achizţie sau poate că a fost acesta”, a spus Pintea.

Totodată, ministrul a spus că raportul întocmit de CNAS arată faptul că Spitalul Universitar nu a avut contract cu casa de asigurări pe radiologie imagistică, anul acesta.

Pot să vă spun tot din draftul pe care CNAS ni l-a prezentat este vorba despre faptul că pe radiologie imagistică SUUB nu a avut un contract cu casa de asigurări de sănătate anul acesta. Asta înseamnă că foarte mulţi pacienţi nu au oputut beneficia de investigaţii gratuite în secţia de explorări funcţionale a spitalului. Adică pacienții care veneau cu trimitere pentru aceste analize in ambulatoriu erau obligați să plătească. Asta înseamnă că s-au pierdut multe sume pe care spitalul le-ar fi putut încasa de la casă dar în primul rând important este că că pacientul nu a beneficiat de aceste drepturi pe care le are.

Raportul CNAS nu este încă finalizat”, a spus Pintea.

Ce spune ministrul de concedierea asistentei care a fost în greva foamei

În legătură cu concedierea asistentei, Sorina Pinta a declarat că aflat în presă de concedierea asistentei Mariana Luceanu, de la Spitalul Universitar, care a fost concediată după ce a protestat față de neregulile din unitatea medicală.

„E o problemă internă, nu pot eu să intervin”, a spus Pintea.

Sorina Pintea a spus și că că anagajata poate contesta decizia, dacă aceasta consideră că a fost nedreptățită.

Asistenta Mariana Luceanu a stat în greva foamei 17 zile, în luna august, pentru a semnala neregulile din spitalul bucureștean, precum lipsa dezinfectanților sau sălile de operații infestate cu bacterii. Femeia a fost ulterior concediată, pe motiv că a lipsit nejustificat de la serviciu pe perioada cât s-a aflat în greva foamei.

Asistentul anestezist Mariana Luceanu a primit joi înștiințarea de desfacere a contractului de muncă, care va intra în vigoare începând de vineri.


CITEȘTE ȘI:

Dragoș Dolănescu, deputat în Costa Rica, susținere neașteptată pentru Udrea: «E inuman ce i se întâmplă»

 
 

Urmărește-ne pe Google News