Pentru prima dată se poate observa nava, care s-a scufundat în 1915 și se află la 3.000 metri adâncime, pe fundul Mării Weddell.

Scanarea digitală, care compusă din 25.000 de imagini de înaltă rezoluție, a fost făcută chiar când nava a fost găsită, în 2022. Iar ea arată întreaga epavă de lemn de 44 m lungime de la provă, la pupă. Tot procesul de scanare a fost făcut cu ajutorul unor roboți subacvatici, care au cartografiat epava din toate unghiurile. 

Modelul arată felul în care nava a fost zdrobită de gheață, catargele au căzut și părți ale punții sunt distruse. Structura în sine este, însă, în mare parte intactă.

Video: Prezentare 3D a navei „Endurance”, scufundată în 1915
Sursa: Falklands Heritage Maritime Trust/National Geographic

Ernest Shackleton a fost un explorator anglo-irlandez, care a condus Expediția Imperială Trans-Antarctică, care avea obiectivul de a fi prima traversare terestră a Antarcticii. Însă misiunea a fost sortită eșecului încă de la început. La câteva săptămâni de la plecarea din statul american Georgia de Sud, nava „Endurance” a rămas blocată în banchiza de gheață.  

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 1

Timp de mai multe luni, nava cu echipajul la bord a plutit în derivă, înainte de a se da ordinul de abandonare a navei. În cele din urrmă, „Endurance” s-a scufundat pe 21 noiembrie 1915.

Shackleton și oamenii săi au călătorit sute de kilometri pe gheață, uscat și mare, pentru a ajunge în siguranță. Ca printr-o minune, toți cei 27 de membri ai echipajului au supraviețuit. Povestea deosebită a fost consemnată în jurnalele lor, dar și în fotografiile lui Frank Hurley, cărora li s-au adăugat culori pentru documentarul Endurance.


https://twitter.com/Dr_TheHistories/status/1844637425215189490?ref_src=twsrc%5Etfw 

Descoperirea navei a ținut prima pagină a ziarelor

Până în 2022, nava în sine a rămas pierdută, dar atunci când a fost gasită, descoperirea a ținut prima pagină a ziarelor din lumea întreagă. Imaginile cu „Endurance” au arătat că nava este bine conservată de apele înghețate.

„Este absolut fabulos. Epava este aproape intactă, ca și cum s-a scufundat ieri”, a spus Nico Vincent, a cărei organizație Deep Ocean Search a dezvoltat tehnologia pentru scanări, împreună cu Voyis Imaging și Universitatea McGill.

Urmărește-ne pe Google News