Decizia va fi luată oficial joi de miniștrii apărării din statele membre NATO. Totodată, miercuri, la NATO este așteptat pentru prima dată noul șef al Pentagonului din administraţia Trump, James Mattis.

Să ascultăm, să învăţăm, să ajutăm şi să conducem. Acesta este genul de mesaj. Să ascultăm întâi, să învăţăm cu ce se confruntă alţii, să-i ajutăm, deoarece ne-au fost aliaţi, au fost alături de noi după ce a fost atacat New York-ul, dar şi cu zeci de înainte şi după, mulţi dintre ei au pierdut băieţi, tineri şi femei în lupte cu inamicul ce a atacat America. Apoi să conducem, America are un rol de conducere, fiecare naţiune are un rol, rolul fiecăreia e diferit şi unic pentru acea naţiune”, a declarat James Mattis, conform Digi 24.

Într-o discuție în format restrâns cu jurnaliștii din Europa, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, s-a declarat optimist în privința viitorului relației cu partenerii americani.

Sunt încrezător că Statele Unite își vor menține angajamentele privind NATO și securitatea Europei. Este un mesaj transmis mai multor lideri europeni ai NATO, dar și mie, în mai multe discuții telefonice”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o discuție în format restrâns cu jurnaliștii din Europa.

Alianţa va discuta pe larg una dintre solicitările lui Donald Trump: o implicare mai mare a NATO în lupta contra terorismului.

Miniștrii apărării din NATO vor avea pe agendă și viitorul relației dintre alianță și Uniunea Europeană. Șeful NATO a explicat efectele plecării Marii Britanii din UE.

18 la sută din bugetul NATO o să fie din afara Uniunii Europene. Trei dintre cele patru batalioane din est vor fi conduse de țări din afara Uniunii Europene, America, Marea Britanie și Canada. După Brexit o să fie și mai clar că nu poți… Securitatea europeană se bazează pe NATO și pe relația transatlantică”, a explicat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a vorbit și despre scutul antirachetă de la Deveselu.

„Locația din sud, aproape de granița Rusiei. Fizica face imposibil ca rachetele nucleare intercontinentale să fie interceptate. Nu subminează apărarea nucleară a Rusiei. Este ceva care a fost creat pentru a ne apăra de amenințări care vin din afara spațiului euroatlantic. Am văzut că mai sunt țări care continuă să-și dezvolte programele balistice și ăsta e motivul pentru care NATO trebuie să aibă un asemenea sistem”, a explicat Jens Stoltenberg.

Urmărește-ne pe Google News