Cu Dragnea încarcerat la penitenciarul Rahova, premierul Viorica Dăncilă a preluat, interimar, conducerea PSD, şi are obiectivul de a ţine unit partidul, până la Congresul din vară.

Primele măsuri luate de partid sunt înlocuirea apropiaţilor lui Liviu Dragnea şi remanierea din Executiv. Viorica Dăncilă a anunţat deja că nu va demisiona şi că guvernarea continuă, alături de ALDE, până când, printr-o moţiune de cenzură, se va schimba Guvernul.

Viorica Dăncilă: „Trebuie să menţinem guvernarea!” Preşedintele PSD renunţă la serviciile Ancăi Alexandrescu şi se gândeşte dacă îl mai păstrează pe Darius Vâlcov

LIVE TEXT ora 23.30 Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la finalul discuţiilor cu conducerea partidului, care au durat până târziu în noapte, măsurile decise în CexN:

  • Gabriela Firea a fost votată lider interimar al PSD Bucureşti şi vicepreşedinte al PSD, la nivel naţional
  • Liderul delegaţiei europarlamentarilor PSD va fi Dan Nica
  • Paul Stănescu, votat preşedinte executiv
  • Secretarul general al PSD, Rodica Nassar, în locul lui Codrin Ștefănescu
  • S-a votat, cu o singură excepţie, că nu trebuie amestecat votul pentru europarlamentare cu cel pentru parlamentare. Trebuie să menţinem guvernarea!
  • Am votat cele trei portofolii pentru care avem interimat: Ana Birchal, la Justiţie, Roxana Mânzatu, la Fonduri Europene şi Natalia Intotero, la relaţia cu românii de pretutindeni
  • Titus Corlăţean, votat vicepremier, în locul Anei Birchall
  • A fost un CExN unde s-a plecat cu acelaşi mesaj, de unitate, de deschidere a partidului, pentru toţi cei care vor să ni se alăture
  • Important este să învăţăm din greşeli!
  • Ca să vorbim despre Congres, timpul nu ne-a mai permis. Luni, la ora 10.00, vom avea coaliţie, apoi BPN, şi vom stabili când facem Congresul
  • Trebuie să avem în vedere două etape, una legată de Statut, dacă toate sunt agreate sau mai facem modificări, şi apoi vom face Congres şi vom face anunţul privind alegerile prezidenţiale
  • Se va depune o moţiune de cenzură, trebuie să avem clarificate anumite lucruri, Congresul ar putea avea loc la sfârşitul lunii iunie
  • Sper ca domnul preşedinte Klaus Iohannis să dea un răspuns pe legalitate, în privinţa noilor propuneri de miniştri
  • Vom face analiză pe fiecare minister în parte
  • Mâine o voi elibera din funcţie pe Anca Alexandrescu, şi de la Guvern, şi de la partid. Mă gândesc dacă îl mai păstrez pe Darius Vâlcov
  • Avem o colaborare foarte bună cu Lia Olguţa Vasilescu, este vicepreşedinte al PSD
  • Despre retragerea unor europarlamentari de pe listă: Nu sunt de acord cu acest lucru, partidul i-a votat pe listă, nu ar fi corect, după alegeri, să spunem că le retragem sprijinul
  • Propunerea de comisar european se face până în luna iunie, oricine are şansă, nu vreau ca decizia să o ia un om
  • Vreau să nu mai discutăm despre Justiţie
  • Nu am vrut să dau OUG pe justiţie, pentru că am considerat că nu este corect
  • Despre scrisoarea lui Timmermans: Nu puteam să impun Parlamentului să nu dea o lege
  • Semnalele au fost de la Bruxelles, legate de justiţie, multe dintre ele, dezinformări, legate de Guvern
  • Vrem să rămânem în grupul socialiştilor, dar nu vrem să ne rugăm, vom discuta deschis, corect, dar aşa cum am spus de fircare dată, voi reprezenta cu demnitate România
  • Am avut azi discuţii, şi sunt semnale bune privind rămânerea PSD în grupul PES
  • A fost o opinie în PSD, să dăm o OUG pe anumite aspecte din Justiţie. Nu am văzut aceste articole, am simţit că ar fi o vulnerabilitate pentru noi
  • Unele măsuri trebuie luate, discutate în Parlament, chiar şi ONG-urile, media, trebuie să vadă, dar eu, ca premier, am considerat că importantă este ţara, să nu pun în pericol activarea articolului 7
  • Am lucrat mult la imaginea României
  • Nu vreau să mă întorc la insistenţele domnului Dragnea, au fost mai mulţi, în partid, nu aş vrea să îl acuz
  • Nu am primit nicio OUG pe amnistie şi graţiere
  • Decizia privind mutarea Ambasadei este a preşedintelui Klaus Iohannis, eu am spus doar punctul meu de vedere
  • Eu nu am vorbit de Statul Paralel! Eu nu vreau să fac o referire referitoare la acest aspect! Nu vreau să discut despre Statul Paralel! Nu știu despre acest lucru. Gândiți-vă că am fost plecată 9 ani din România

Migranți transportați în cuști metalice sudate sub caroserie. Fost polițist, lider al grupării infracționale: „Dacă îs mari, mai mult de 6 nu”
Recomandări
Migranți transportați în cuști metalice sudate sub caroserie. Fost polițist, lider al grupării infracționale: „Dacă îs mari, mai mult de 6 nu”

Ana Birchall, propunerea pentru Justiţie

UPDATE ora 23.00 Ana Birchall, care este, în prezent, ministru interimar al Justiţiei, este propunerea PSD pentru portofoliul eliberat de Tudorel Toader, în urma remanierii guvernamentale din urmă cu o o lună şi jumătate. Conducerea PSD a mai decis să îl propună pe Titus Corlăţean pentru postul de vicepremier eliberat de Viorel Ştefan, după ce a fost numit la Curtea Europeană de Conturi.

Codrin Ştefănescu, scos din conducerea PSD

UPDATE ora 22.20 Rodica Nassar îl înlocuieşte pe Codrin Ştefănescu în funcţia de secretar general al PSD. Acesta fusese pus, interimar, de Liviu Dragnea, după ce Marian Neacşu a părăsit partidul. Mai mulţi lideri din partid au cerut insistent schimbarea lui Codrin Ştefănescu, acesta fiind perceput ca un apropiat al fostului lider PSD.

Gabriela Firea revine la şefia PSD Bucureşti. Omul lui Dragnea, Gabriel Mutu, înlăturat de noua conducere a partidului

UPDATE ora 20.20 Gabriela Firea a revenit, marţi, la şefia PSD Bucureşti, interimar, şi în conducerea partidului, ca vicepreşedinte, după ce şi-a dat demisia, în toamna lui 2018, în urma scandalului legat de semnarea rezoluţiei pentru schimbarea din funcţie a lui Liviu Dragnea. Aceasta a fost susţinută de primarii de sectoare, mai puţin Daniel Florea, de la Sectorul 5 şi cel care a fost până acum la şefia organizaţiei, Gabriel Mutu, de la Sectorul 6.

De ce vrea Maricel Păcuraru să-și anuleze condamnarea din 2014. Argumentul avocaților: „Infracțiunea de spălare a banilor nu mai este infracțiune”
Recomandări
De ce vrea Maricel Păcuraru să-și anuleze condamnarea din 2014. Argumentul avocaților: „Infracțiunea de spălare a banilor nu mai este infracțiune”

A început şedinţa CexN a PSD. Apropiaţii lui Dragnea, scoşi din prima linie

UPDATE ora 18.30 Şedinţa Comitetului Executiv Naţional a început, marţi, la sediul din Ion Ionescu de la Brad. Permierul Viorica Dăncilă a venit flancată de Marcel Ciolacu, propunerea coaliţiei pentru şefia Camerei Deputaţilor şi de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

În cadrul şedinţei, se va decide cine sunt cele trei propuneri pentru funcţiile de miniştri, în locul Rovanei Plumb, a lui Tudorel Toader şi a Nataliei Intotero. Sunt vehiculate nume precum Ana Birchall, la Justiţie, sau Marius Nica, la Fonduri Europene.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat deja că se retrage din funcţia de purtător de cuvânt, iar unii social-democraţi îl propun pe Titus Corlăţean să preia comunicarea partidului.

Şi secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, ar putea pleca din funcţie. Iar numele vehiculat să îi ia locul este Rodica Nassar, preşedinta PSD Sector 2.

Mai mulţi social-democraţi au cerut, astăzi, în discuţiile din BPN, sancţionarea deputatului Cătălin Rădulescu, pentru afirmaţiile incredibile făcute în urmă cu o zi, la sediul partidului, când le cerea profesorilor şi medicilor să dea înapoi măririle de salarii, după votul de la europarlamentare.

Exclusiv în limba română, în Libertatea, fragmente din cea mai așteptată carte a anului la nivel internațional, „Patriot”, memoriile lui Aleksei Navalnîi
Recomandări
Exclusiv în limba română, în Libertatea, fragmente din cea mai așteptată carte a anului la nivel internațional, „Patriot”, memoriile lui Aleksei Navalnîi

Câţiva lideri importanţi din partid, nu au ieşit public, până acum, ceea ce arată o poziţionare a taberei „Dragnea” în partid.

Rovana Plumb, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, nu au făcut declaraţii publice. Potrivit unor surse, Rovana Plumb nu ar mai fi susţinută pentru funcţia de comisar european, promisă acesteia de Liviu Dragnea.


Social-democraţii vor analiza, în sediul din Ion Ionescu de la Brad, unde, mai nou, îşi ţin toate şedinţele, fiind mai retras, rezultatul alegerilor europarlamentare şi a referendumului.

Surse politice au precizat pentru Libertatea că Viorica Dăncilă va veni şi cu propuneri de miniştri în locul interimarilor, pe care să le trimită la Cotroceni, după remanierea lui Tudorel Toader, Rovanei Plumb şi a Nataliei Intotero.

Viorica Dăncilă spunea, luni, înconjurată de miniştrii şi liderii PSD din teritoriu, că partidul trece printr-un moment greu, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

„Împreună vom lua deciziile, împreună vom vedea unde am greşit, care sunt paşii pe care trebuie să îi facem şi cum putem acţiona în perioada următoare într-un mod unitar, într-un mod în care să arate unitatea partidului. În calitate de preşedinte executiv, conform statutului, preiau funcţia de preşedinte al PSD, iar celelalte lucruri le vom hotărî în forurile statutare ale partidului”, a spus aceasta.

Ce trebuie să decidă PSD urgent: şefia Camerei Deputaţilor, relaţia cu ALDE, majoritatea parlamentară, Congresul

PSD s-a trezit, pe 27 mai, că nu mai este cel mai mare partid pe scena politică. PNL a câştigat alegerile europarlamentare, iar împreună cu USR-PLUS are un scor de peste 50%. Social-democraţii au rămas fără preşedintele partidului şi fără preşedintele Camerei Deputaţilor. Numirea unui nou şef la Cameră va testa, pentru prima dată, puterea PSD în Parlament.

Opoziţia deja pregăteşte o moţiune de cenzură, astfel că social-democraţii se vor lovi, probabil, până la finalul sesiunii parlamentare, când vor pleca în vacanţa de vară, de un vot crucial, pentru Guvernul Viorica Dăncilă şi păstrarea guvernării.

Şi relaţia cu ALDE, partenerii de coaliţie, este una tensionată, în acest moment. ALDE a decontat din nemulţumirea populaţiei faţă de PSD şi nu a intrat în Parlamentul European. Cele două partide îşi mai dispută şi dorinţa de a da un candidat la prezidenţiale, care ar putea să ducă la ruperea coaliţiei, într-un final.

PSD trebuie să organizeze, în luna iunie, Congres pentru alegerea preşedintelui PSD. Liviu Dragnea a fost cel care a schimbat statutul, iar liderul partidului este ales, prin vot direct, de toţi membrii PSD, o procedură destul de greoaie.

Tot în vară, cel târziu, PSD trebuie să găsească un candidat pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an.

PSD şi-ar putea schimba Statutul

PSD ia în calcul, acum modificarea Statutului partidului. În prezent, la solicitararea lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD se alegea cu votul tuturor membrilor partidului. Viorica Dăncilă vera ca votul pentru preşedinte să se dea în Congres, de către delegaţii partidului din toate judeţele. Şi se va impune şi un criteriu de integritate, respectiv ca cei care doresc şefia partidului să nu aibă probleme în justiţie.

Ce spunea Dragnea despre şedinţa CExN, la care nu a mai ajuns: „Le cer colegilor mei să ţină unit partidul”

Liviu Dragnea spunea, ironic, duminică seara, că speră să ajungă la şedinţa CExN în care se va analiza situaţia partidului, însă nu a mai ajuns. El le cerea colegilor să rămână uniţi, să păstreze guvernarea şi coaliţia cu ALDE şi să continue programul de guvernare.

„PSD trebuie să-şi desemneze un potenţial candidat. ALDE îl susţine pe Tăriceanu. Nu hotărăsc eu cine candidează, hotărăşte CEX. Cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea şi Tăriceanu. (…) În iunie să se organizeze un Congres pentru stabilirea candidatului. PSD a mai trecut prin astfel de momente, în 2015, când preşedintele şi-a dat demisia pe Facebook. Le cer colegilor mei să ţină unit partidul. Îi soliciti doamnei Dăncilă să nu care cumva să-şi depună mandatul, indiferent de presiuni. Programul de guvernare trebuie dus la capăt. Eu nu sunt ca preşdintele României care nu respectă votul“, spunea atunci Dragnea.

Citeşte şi:

VIDEO / Liviu Dragnea a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. S-a aruncat cu hârtie igienică spre el când a ajuns acolo. Anunțul poliției

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Povestea a doi români care s-au mutat cu cei 8 copii ai lor într-o casă abandonată din Franța. Proprietarii au chemat poliția
Știrileprotv.ro
Povestea a doi români care s-au mutat cu cei 8 copii ai lor într-o casă abandonată din Franța. Proprietarii au chemat poliția
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Trei cuvinte scurte ale lui Cornel Dinu despre prestația lui Ianis Hagi în Cipru – România 0-3
FANATIK.RO
Trei cuvinte scurte ale lui Cornel Dinu despre prestația lui Ianis Hagi în Cipru – România 0-3
După 8 luni în România, fotbalistul din Superliga exclamă: „În 7 ani la Praga nu am simțit așa ceva!”
GSP.RO
După 8 luni în România, fotbalistul din Superliga exclamă: „În 7 ani la Praga nu am simțit așa ceva!”
Horoscop zilnic pentru luni, 14 octombrie 2024. Rac, ai șanse mari să găsești dragostea
FANATIK.RO
Horoscop zilnic pentru luni, 14 octombrie 2024. Rac, ai șanse mari să găsești dragostea
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Afacerea cu care Octavian face profit 5.000 de lei pe zi. Investiţia a fost de 10.000 de euro
Observatornews.ro
Afacerea cu care Octavian face profit 5.000 de lei pe zi. Investiţia a fost de 10.000 de euro
Horoscop 14 octombrie 2024. Berbecii au nevoie de un strop de sensibilitate pentru a fructifica oportunitățile pe care le oferă ziua de astăzi
HOROSCOP
Horoscop 14 octombrie 2024. Berbecii au nevoie de un strop de sensibilitate pentru a fructifica oportunitățile pe care le oferă ziua de astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI