UPDATE 18.30 Guvernul a aprobat majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 1.450 lei lunar, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră. Astfel, valoarea salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată crește cu 16% față de sfârșitul anului 2016.
Poveri mai mari pentru cei cu venituri mari
Pentru a avea bani pentru creșterile acordate celor cu venituri mici, Guvernul a decis să majoreze unele taxe, precum un impozit mai mare pentru tranzacțiile imobiliare ce depășesc 450 de mii de lei.
Astfel, Guvernul a decis să elimine plafonul contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu. Asta înseamnă că cei care câștigă peste acest prag, vor plăti contribuții la bugetele de pensii, șomaj și de sănătate mai mari.
Potrivit Guvernului, ”se urmărește eliminarea inechităților privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații, prin renunțarea la actualele plafoane privind contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate”.
UPDATE 18.20 Guvernul a decis, vineri, prin Ordoonanță de Urgență, că începând cu data de 1 februarie 2017, personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administrației publice locale beneficiază de majorarea cu 20% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizațiilor, precum și a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfășoară activitatea în aceleași condiţii.
În plus, personalul de execuție din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază.
Guvernul a mai decis că, începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1000 lei. Executivul a mai decis că, începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va crește la 520 lei.
În plus, studenții vor beneficia de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse și protecție socială a studenților se stabilește la 201 lei/ lună pe perioada derulării activităților didactice/student de la învățământul cu frecvență, fără taxă de studii.
UPDATE ora 18.10 Guvernul a aprobat vineri scutirea de la plata impozitului pe profit a societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare – dezvoltare şi introducerea cotei de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţ.
Modificările aduse ordonanţei vizează în principal scutirea de la plata impozitului pe profit a societăţilor care în prezent desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare – dezvoltare, modificarea încadrării în definiţia microîntreprinderii prin majorarea limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro şi introducerea cotei de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi.
Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Grindeanu a crescut o serie de venituri ale bugetarilor, printre care şi majorarea cu 20% a salariilor din administraţie, va avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei în 2017, potrivit proiectului de Ordonanță publicat vineri de Ministerul de Finanţe.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat la începutul ședinței de Guvern că pe ordinea de zi sunt ”măsuri care prevăd relaxarea fiscală, măsuri sociale şi de asemenea creşterea salariului minim”.
”Sunt chestiuni extrem de importante pe care noi le-am avut prevăzute în programul de guvernare, sunt lucruri pe care ne-am angajat să le facem şi astăzi este primul pas în ceea ce înseamnă implementarea programului de guvernare, un program care a fost votat de majoritatea românilor”, a spus Grindeanu. El i-a solicitat ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan să fie menţinută „balanţa între ceea ce înseamnă cheltuieli şi venituri”.
Printre măsurile care urmează să fie adoptate de Guvern se află introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi, creşterea punctului de pensie la 1.000 lei, creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei şi creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei. OUG prevede şi majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală şi majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti.
Potrivit textului, impactul bugetar al Ordonanţei este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. Se aşteaptă venituri suplimentare de 377 de milioane de lei prin intrarea în vigoare a măsurilor, însă cheltuielile bugetare vor creşte cu 5,5 miliarde de lei. În textul OUG nu este cuprins şi impactul bugetar calculat pentru anii viitori. Măsurile de majorare a salariului minim la 1.450 lei, majorarea cu 20% a veniturilor din administraţia locală şi cu 50% a salarilor actorilor şi a altor categorii de artişti au fost anunţate încă de joi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Nu în ultimul rând, cabinetul Grindeanu va adopta “reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro”.
FOTO: www.gov.ro