Se plimba zilnic pe cea mai veche strada din Bucuresti si nici nu stie. Lorena abia a implinit 22 de ani, dar strada are peste 500. De fapt, putini bucuresteni care tranziteaza acum strada Franceza, din centrul Capitalei, stiu ca pasesc intr-un adevarat muzeu. Pe locuri pe care au calcat negustori de palarii, boieri de vita nobila sau domnisoare cu umbrelute, in trasuri trase de cai.
Din cele 4.852 de strazi, bulevarde, alei, cate are Bucurestiul, strada Franceza este cea mai veche, iar numele si l-a schimbat de multe ori, de-a lungul timpului. Prima data s-a numit ulita Islicarilor, conform modei timpului de a prelua numele negotului practicat in zona. Apoi, in secolul XVII, a fost, intr-un fel, mandria “Micului Paris”, fiind botezata strada Franceza. I s-a mai zis Carol, 30 Decembrie, Iuliu Maniu, pentru a reveni la numele cunoscut in zilele noastre.
“Nu stiu nimic despre aceasta strada. Vad doar ca e frumoasa ca arhitectura, dar eu zic ca ar trebui renovata”, e de parere Lorena Zabrautanu, o tanara studenta.
Capitala Romaniei a implinit, ieri, venerabila varsta de 547 de ani de la prima atestare documentara. Cu aceasta ocazie, in perioada 21-24 septembrie, vor fi evenimente culturale, muzica si distractie atat pe strada sau in piete, cat si in cluburile si restaurantele centrale. Dintre acestea amintim:
– parada modei de epoca, muzica veche romaneasca, dansuri medievale (Centrul Cultural “Petre Tutea”, 22-24 septembrie)
– post de radio pe strada – vocea bucurestenilor in direct de pe strada Blanari
– Perinita bucurestenilor -vechi cantece lautaresti (restaurantul “Moara Mariei”, de pe strada Blanari nr. 14, vineri, ora 17).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro