Ţară greu încercată de violenţe în această perioadă, Siria a fost în trecut un important centru cultural. Un rol în dezvoltarea pe acest plan l-au avut şi românii! Potrivit Monitorul Expres, în anul 1706, mitropolitul Antim Ivireanul le-a dăruit sirienilor prima tipografie cu litere arabe.
De altfel, se pare că apariţia primelor cărţi cu litere arabe din Siria se datorează unei iniţiative a domnitorului Constantin Brâncoveanu, iar până atunci, cărţile religioase erau scrise de mână pentru a fi multiplicate.
În 1944, tipografia era încă în uz
“În 1706 s-a tipărit cea dintâiu Psaltire arabă, având pe dosul titlului stema Ţării Româneşti, înconjurată cu iniţialele greceşti ale lui Constantin Brâncoveanu, şi la început, o precuvântare de închinare şi mulţumire, în care Domnul român este comparat cu Constantin cel Mare, cu Moise şi cu Solomon, pentru înţelepciunea, spiritul şi dărnicia lui“, arată istoricul Nicolae Cartojan într-un articol în Revista Fundaţiilor Regale (1944).
Mai mult, mecanismul a continuat să funcţioneze aproape 300 de ani, astfel că Nicolae Cartojan menţiona faptul că în 1944 tipografia românească încă era în uz, după ce fusese folosită pentru tipărirea a peste 70 de titluri.