Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a explicat că pastilele vor fi date celor care au factori de risc, cu simptomatologie de boală, în primele 5 zile de la debutul bolii.
„Tratamentul va fi administrat prin intermediul centrelor de evaluare, în general vorbind. La centrul de evaluare de la «Matei Balş», în urma evaluării pentru pacientul confirmat, la cei care au factori de risc, şi aici vorbim despre vârsta de peste 60 de ani, cei care au boli cronice, vor primi tratamentul în primele 5 zile de la debutul bolii, foarte important, pentru a fi într-adevăr eficient, în ideea de a reduce cât de mult riscul de a dezvolta complicaţii”, a spus medicul Adrian Marinescu, pentru News.ro.
Medicul mai atrage atenția că tratamentul are drept rol prevenirea complicațiilor și e făcut pacienţilor care nu au nevoie de oxigen.
Administrarea trebuie să se facă în primele 5 zile, vorbim despre formele uşoare şi formele medii, de către pacientul simptomatic, dar care nu are nevoie de oxigen, foarte important. El asigură prevenţia secundară, deci pacientul este confirmat, şi când spun prevenţie secundară, mă refer la faptul că nu va dezvolta o formă severă, cu necesar de oxigen şi să ajungă în final la terapie intensivă. El are un rol de a preveni apariţia complicaţiilor.
Adrian Marinescu:
Molnupiravir a ajuns marți, 1 februarie, la București, urmând să fie distribuit spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare.
Tratamentul a fost aprobat la finalul lunii noiembrie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu SARS-CoV-2.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro