UPDATE ora 13.50 Campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2017 – 2018, poate începe, primele peste 19.000 de doze de vaccin ajungând deja în teritoriu, a anunțat Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii va achiziţiona peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu faţă de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.
Ministerul Sănătății: Până în prezent nu există cazuri confirmate de gripă
MS precizează că vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi cerinţelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
„Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC”, afirmă MS.
Conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, până în prezent nu există cazuri confirmate de gripă.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.
”De ieri, prima cantitate de vaccin gripal a fost livrată în ţară şi este direct livrată la direcţiile de sănătate pulblică, aşa că vaccinarea antigripală poate începe. Contractul pentru cantitatea care este necesară pe tot anul la vaccin antigripal urmează să fie semnat până la sfârşitul acestei luni”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la o dezbatere pe tema legii vaccinării, organizată la Parlament.
Anunțul ministrului vine după ce în luna septembrie, ministrul a demis-o pe Amalia Șeban din funcția de director general al Direcției generale de asistență medicală si sănătate publică din Ministerul Sănătății, ”pe fondul întârzierilor înregistrate la procedura de achiziție a vaccinului antigripal”.
Premierul Mihai Tudose îi ceruse, în ședința de Guvern, explicaţii ministrului Sănătăţii în legătură cu achiziţia vaccinurilor antigripale, reproşându-i demararea cu întârziere a procedurii de achiziție.
”În fiecare an, jucăm în același film, cu manualele și cu vaccinurile. Începe licitația în ziua în care trebuie făcută distribuția”, l-a apostrofat prim-ministrul pe Florian Bodog, el cerând ca funcționarii care se fac răspunzători de această situație să fie dați afară, chiar și cu riscul ca apoi ei să dea în judecată statul.
Bodog: Legea vaccinării nu se referă la obligativitate, ci la sănătatea copiilor noștri
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog s-a referit în cadrul dezbaterii și la legea vaccinării obligatorii, care a trecut deja de Senat. Ministrul a anunțat că deja se pregătesc normele de aplicare la Legea vaccinării.
„Vreau să vă asigur că toţi cei care au lucrat la lege şi colegii mei deja pregătesc normele de aplicare. Practic, nu vom aştepta ca legea să îşi facă tot parcursul, noi vom fi cu normele de aplicare pregătite, cu toate că iniţial în lege era prevăzut un alt termen de aplicare”, a spus ministrul.
El a menționat că Legea vaccinării nu se referă la obligativitate, ci la sănătatea copiilor. ”Legea nu este despre obligativitate, legea este despre copiii noştri. Practic, am făcut această lege pentru a ne proteja copii, pentru a ne proteja starea de sănătate a naţiei, viitorul. Am două fete şi amândouă sunt vaccinate la zi şi au făcut şi vaccinurile care nu sunt obligatorii pentru că eu am încredere această parte a sistemului de sănătate, este foarte importantă şi are rolul ei”, a mai spus Bodog.
Și vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul dezbaterii, că „prin această lege, Guvernul şi coaliţia de guvernare vor să asigure şi să garanteze românilor dreptul de a se proteja împotriva unor boli”.
Ciolacu a afirmat că legea prevede asigurarea de stocuri de vaccin şi va da predictibilitate şi continuitate în procesul de aprovizionare cu aceste produse. ”Nu trebuie să mai existe cazuri în care un vaccin să nu fie găsit în România. Legea va asigura predictibilitate, flexibilitate şi continuitate în procesul aprovizionării de vaccinuri şi un sistem de achiziţie cât mai transparent. Mă aştept ca marii producători de vaccinuri să înţeleagă că nu putem trata vaccinarea ca pe o simplă afacere”, a mai spus vicepremierul.
Citește și: Probabil singura biserică din România pentru care Ceaușescu a dat bani. La invazia turcilor, aici se ascundeau comorile