Cuprins:
Descoperirea urmelor preistorice din Valtellina Orobie: o fereastră către perioada Permiană
Descoperirea din lanțul montan Valtellina Orobie, din Lombardia, datează din perioada Permiană, cu 280 de milioane de ani în urmă. Aceasta reprezintă perioada imediat anterioară dinozaurilor, potrivit oamenilor de știință.
Claudia Steffensen, din Lovero, un sat din provincia Sondrio, naviga alături de soțul său pe o potecă stâncoasă din valea Ambria, aproape de granița cu Elveția. La un moment dat, a călcat pe o stâncă cenușie deschisă acoperită cu „desene ciudate”.
Steffensen a făcut o fotografie, pe care i-a trimis-o prietenului său, Elio Della Ferrera, un fotograf specializat în lumea naturală. Ulterior, Della Ferrera a trimis fotografia lui Cristiano Dal Sasso, un paleontolog la muzeul de istorie naturală din Milano, care a consultat la rândul său alți experți.
Urmele, care s-au găsit la 1.700 de metri altitudine, s-au dovedit a aparține unei reptile preistorice.
https://twitter.com/thandojo/status/1859939906430353780?ref_src=twsrc%5Etfw
O zonă a parcului natual Valtellina Orobie a fost mapată de către experți, inclusiv la altitudini de aproape 3.000 de metri. Vizitele pe site din vara anului 2023 au dezvăluit sute de alte urme fosilizate de reptile, amfibieni și insecte, care se aliniau adesea pentru a forma „urme”. Se consideră că aceste urme provin de la cel puțin cinci specii diferite de animale.
„Dinozaurii nu existau încă, dar autorii celor mai mari urme trebuie să fi fost totuși de o dimensiune considerabilă – până la 2-3 metri lungime”, a spus Dal Sasso.
Potrivit lui Lorenzo Marchetti, un ichnolog, specialist în fosilele de urme, la muzeul de istorie naturală din Berlin, conservarea urmelor era atât de bună, încât revela „detalii impresionante”, precum „imprentele unghiilor și ale pielii de pe burtă ale unora dintre animale”.
https://twitter.com/NatGeoEsp/status/1858499154311274862?ref_src=twsrc%5Etfw
De asemenea, ecosistemul a dezvăluit și fragmente fosilizate de plante, semințe, chiar și amprente de picături de ploaie.
Perioada Permiană a fost încheiată cu cea mai mare extincție în masă, care a fost provocată de o creștere bruscă a temperaturii, pe care lumea a cunoscut-o.
Ce impact au avut schimbările climatice
Urme ale altor animale preistorice din Alpii italieni, inclusiv ale unei reptile similar unui crocodil găsite la o altitudine de 2.200 de metri în Altopiano della Gardetta, în provincia Cuneo, în Piedmont, au fost dezvăluite de încălzirea globală.
„Descoperirea din valea Ambria este și un efect al schimbărilor climatice”, a spus Doriano Codega, președintele parcului natural Valtellina Orobie.
„Ceea ce e excepțional este altitudinea – aceste relicve au fost găsite la niveluri foarte mari și au fost foarte bine conservate. Aceasta este o zonă supusă alunecărilor de teren, astfel încât și desprinderile de stâncă au adus la lumină aceste fosile. Este o descoperire paleontologică foarte importantă”.