Ridicarea restricțiilor s-a văzut cel mai bine în trafic, prin cozile de zeci de mașini create în intersecții.
Bulevardele mari au fost și ele dovada că oamenii abia așteptau prima zi de liberă circulație, în timp ce parcurile au fost pline.
Nu toată lumea poartă mască
Odată cu intrarea României în stare de alertă, autoritățile au ridicat cele mai multe dintre restricții, iar acum putem ieși din casă fără declarație pe propria răspundere, s-au deschis cabinetele stomatologice și frizeriile și sunt din nou permise slujbele religioase, însă doar în aer liber.
De vineri, însă, masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile comerciale, în autobuze, tramvaie și în metrou, și în toate spațiile publice închise.
Asta nu înseamnă că această condiție a fost respectată de toată lumea, dar singura armă pe care o au polițiștii împotriva celor care nu respectă regula este, deocamdată, doar avertismentul verbal.
La toate stațiile de metrou din București, forțele de ordine au verificat călătorii, astfel încât aceștia să aibă măști pe care să le și poarte corect, nu sub bărbie.
Promenadă la Universitate, înghesuială în Cișmigiu
Traficul rutier a revenit și el la normal. Claxoanele de la semafor, muzica din difuzoare, obișnuiții nervi din cauza așteptării în coloană nu au lipsit.
Marile bulevarde au fost pline de oameni ieșiți la plimbare, iar promenada de la Universitate, din zona statuilor, a fost animată de tineri.
Dacă dimineață a fost mai mult gol, fiind zi de muncă, iar vremea a părut că nu va fi frumoasă, după-amiază, Cișmigiul era la fel de plin ca într-o zi de weekend obișnuită.
Oamenii au ieșit în grupuri mici, dar care încet s-au mărit. Regula distanțării sociale a fost prea puțin respectată.
Mai mulți tineri de liceu au stat ciorchine pe câteva bănci din parc și au fost mai preocupați că vor fi prinși de părinți fumând decât de faptul că se expun infecției stând într-un grup mare și nepurtând măști de protecție.
Iar ca ei eu fost mulți. De dor și de nevoia de a se revedea, nimeni nu a mai ținut cont de regula de trei – pot ieși în grupuri de maximum trei persoane.
“Este un sentiment de libertate”
Bucureștenii au căutat soarele și iarba verde, după două luni în care nu au putut pune piciorul într-un parc. Au ieșit cu rolele și cu bicicletele, cu barca pe lac și au făcut picnic pe iarbă.
„E foarte ciudat să văd, în sfârșit, oameni afară. E cu adevărat un sentiment de libertate”, spune o tânără. E elevă în clasa a IX-a la Liceul de artă și a ieșit cu prietena ei în parc. Amândouă au măști de protecție și mănuși, au renunțat la ele doar cât au mâncat.
„N-am ieșit aproape deloc din casă în ultimele două luni, ne-am văzut doar printr-un ecran”, râd ele.
Odată cu deschiderea parcurilor, au fost deschise și tonetele cu dulciuri, clătite, hotdog, popcorn, înghețată și porumb copt, pentru care oamenii s-au înghesuit. Vânzătorii au lipit pe trotuar benzi de delimitare în fața chioșcurilor, pentru a-i determina pe cumpărători să păstreze o distanță între ei.
Fără locuri de joacă
Intrarea în starea de alertă a păstrat câteva dintre restricțiile impuse pe perioada stării de urgență. Aici intră, printre altele, suspendarea unor zboruri spre și dinspre țările din zonele roșii, mallurile închise și suspendarea cursurilor.
Deși parcurile au fost redeschise, au rămas sub sigiliu, spre regretul celor mici, toate locurile de joacă, inclusiv cele din apropierea blocurilor.
15 mai însemna și că muzeele pot reveni la programul de dinainte de pandemie, dar niciunul nu și-a deschis încă porțile. De săptămâna viitoare vor începe să-și reia activitatea, unul câte unul.
Protestul față de pandemie, 5G, masonerie și avort
Prima zi de libertate a adus și primul protest în Piața Victoriei. Cu toate că mitingurile sunt interzise în această perioadă, aproape 100 de persoane au ieșit vineri să-și strige nemulțumirile în fața Guvernului. Nemulțumiri față de Executiv, față de masonerie, avort, antene 5G, pandemie și vaccinarea obligatorie, fiecare grup cu problema lui.
Jandarmii au încercat să-i împrăștie, dar fără succes. Au apelat la „dialog și responsabilitate” din partea protestatarilor, încercând să le explice că trebuie să se protejeze și că mitingurile sunt interzise, însă nu au luat alte măsuri când au văzut că nimeni nu înțelege.
Lucrurile par să înceapă să revină la normal, iar dacă pandemia nu evoluează, peste două săptămâni va fi ridicat un alt set de restricții, au promis autoritățile.
De săptămâna viitoare, STB va scoate în traseu toate tramvaiele, autobuzele și troleibuzele din parcul auto, dar accesul în mijloacele de transport va fi limitat, doar cât să fie ocupate toate locurile pe scaune, iar distanța dintre oameni în picioare să fie de un metru și jumătate.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 19Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro