Dacă Muntenia are micul Paris, Oltenia are chiar Parisul. Satul Paris până în 1968, devenit apoi cătun, și, de 16 ani, mai mult cartier.
De unde și până unde un Paris în județul Olt, la nici 3 kilometri de drumul european ce leagă Piteștiul de Slatina și, apoi, de Craiova?
Explică Marin Scurtu, edilul reales cu 90% din voturi în 27 septembrie, pentru Radio România Oltenia-Craiova: “Negustori parizieni care frecventau zona își făceau tabără aici, pe malul râului Vedea. Așa a rămas numele locului de Paris”.
Paris a devenit cunoscut la nivel național anul trecut, când același edil a prezentat, mândru, un miniturn Eiffel la intrarea în fostul sat. Precum și o intrare originală în comuna Optași: o construcție circulară din opt ași, cărți de joc așezate în jurul unui ax.
Azi, după alegeri, Marin Scurtu, PSD, promite că nu se oprește aici. “Trebuie să atragem turiști, chiar dacă folosim o latură amuzantă, să-i spunem”.
Cum ajungi la Paris
Ce-i drept, dacă o iei din drumul european spre Paris, mergi în gol. Niciun indicator, doar un drum pitoresc prin câmp și, la finalul lui, o mână de case aruncate de-a stânga și de-a dreapta uliței.
Când vii dinspre Optași-Măgura, situația se schimbă. Te întâmpină un Turn Eiffel de vreo 4 metri, semn clar că ești în Paris. În Parisul Olteniei.
Lângă el, un stâlp de electricitate pe care e scris, mândru, Paris, certificatul că n-ai greșit satul pe care nu-l poți nimeri nici măcar pe Google Maps.
Pentru că nu există acolo.
Iar Marin Scurtu, primar și peste Paris, e cel mai în măsură să explice de ce nu. Și ce se poate face.
“Doar să vrea oamenii să schimbe buletinele”
– Domnule Scurtu, ați ieșit primar cu 90% din voturi. Au contat cele două monumente din sat?
– Domnule, nu știu ce să zic, dar cred că a făcut bine și promovarea asta. În rest, oamenii nu cred că sunt mulțumiți, ci foarte mulțumiți de ceea ce am făcut în sat. Sunt de 6 mandate.
– Sunteți primar și peste Parisul românesc.
– Da. Și chiar vrem să facem mai mult decât ce ați văzut. Chiar discut cu oameni care stau aici, cu cei care s-au născut și au plecat, mă sfătuiesc cu ei ce putem face pe lângă Turnul Eiffel.
– Am văzut că în interviul de la Radio Oltenia spuneați că puneți Sena lângă, faceți un părculeț, pod pentru îndrăgostiți…
– Exact. Asta avem în plan.
– Totuși, ar mai fi ceva de făcut. Satul îl găsești cu greu, nu e pe Google Maps.
– Haideți să vă explic, e mai complicată treaba. Până în 1968, Parisul era sat. Apoi, s-au unit comunele de aici, Optași și Măgura. În 2004, s-a despărțit de noi comuna Sârbii-Măgura și am făcut un referendum. Din păcate, s-a făcut o greșeală acolo, n-am mai întrebat și de fostele sate. Și a rămas unul singur, Optași.
– Am înțeles. Practic, Parisul e doar un cartier acum din satul Optași.
– E o stradă. Și restul satelor vechi, înglobate, au rămas la fel, la nivel de străzi. Ar mai trebui să facem un referendum pentru a reveni la satul Paris. Ar fi o idee, să știți. Poate facem. Doar să vrea lumea. Știți, e mai complicat, trebuie să se schimbe buletinele, altele…
– Am înțeles. Practic, ați făcut întâi Turnul Eiffel, apoi vedeți…
– Da. Și, sincer, mă mândresc și cu celălalt monument. Cu cei 8 ași în jurul unui ax. E ceva deosebit și ne bucurăm că am atras atenția.
Optași vine de la opt ostași care s-au stabilit aici în vechime, care au trăit aici acum câteva sute de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro