- Primarul Vlad Oprea susține că i-a dat procurorului o locuință de serviciu pentru că Ministerul Justiției nu avea.
- Magistratul susține că nu e locuință de serviciu și că nici măcar nu a încercat să ceară una de la Ministerul Justiției.
În iulie 2019, firma CECRIS din Sinaia a depus o plângere penală împotriva firmei PRIVABENZ, unde acționari sunt: primarul Vlad Oprea (37,5%), Anca David, sora primarului (37,5%) și Lavinia Oprea (25%), mama primarului și administratorul firmei. Directorul firmei este Remus David, cumnatul primarului din Sinaia.
Firma a fost acuzată de furt calificat, tulburare de posesie, violarea sediului profesional și a secretului corespondenței.
Firma familiei primarului a sechestrat actele firmei chiriașe
PRIVABENZ a închiriat lui CECRIS, în 2014, un apartament situat în Sinaia, pe o perioadă de 5 ani. Chiriașul a folosit acel spațiu ca sediu profesional și și-a depozitat acolo toate documentele contabile.
În martie 2019, invocând datorii la plata chiriei, firma familiei primarului a somat CECRIS să elibereze apartamentul.
Câteva zile mai târziu, pe 1 aprilie, la solicitarea directorului PRIVABENZ, o echipă de muncitori a spart ușa apartamentului, a schimbat încuietorile, a evacuat actele firmei chiriașului, pe care le-a depozitat într-un spațiu privat.
Într-o declarație aflată la dosarul de urmărire penală, Lavinia Oprea, mama primarului și administratorul firmei, a precizat: “Dacă SC CECRIS o să achite datoria către PRIVABENZ, i se vor pune la dispoziție bunurile sechestrate”.
“Pe lângă faptul că a fost un abuz din partea proprietarului, fără acele documente și acte contabile eu nu mi-am mai putut continua activitatea cu firma”, a declarat Bogdan Fălcescu, acționarul principal al CECRIS.
Imediat după clasare, prim-procurorul primește o locuință de la Primărie
După 4 luni de cercetări, agentul șef principal Cătălin Carabelea, de la Poliția Stațiunii Sinaia, a propus clasarea dosarului în care era acuzată firma PRIVABENZ, pe motiv că “fapta nu e prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Pe 12 decembrie 2019, procurorul Simona Cișmașu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, e de acord cu propunerea și dă ordonanță de clasare a dosarului.
Pe 17 decembrie, șeful procurorului de caz, prim-procurorul Daniel Ghiță, comunică firmei CECRIS închiderea dosarului.
Două zile mai târziu, prim-procurorului i-a fost repartizată o locuință în Sinaia, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 202.
Ședința Consiliului Local a fost condusă de cumnatul primarului
Ședința CL din 19 decembrie a fost prezidată de consilierul local Remus David, nimeni altul decât directorul PRIVABENZ, cel care i-a trimis pe muncitori să intre forțat și să evacueze sediul firmei CECRIS. Iar soția consilierul, Anca David, este acționar principal, alături de primarul Vlad Oprea.
Consiliul Local a decis repartizarea unei locuințe prim-procurorului Daniel Ghiță în baza unui referat de aprobare al primarului Vlad Oprea, semnat în 11 noiembrie 2019, când firma lui era intens cercetată de Parchetul condus de Ghiță.
După ce i s-a comunicat clasarea dosarului, Bogdan Fălcescu a contestat decizia. La 21 februarie 2020, prim-procurorul Daniel Ghiță a respins plângerea, ca neîntemeiată.
Primarul Vlad Oprea: “Cererea procurorului era veche de doi-trei ani. Ministerul Justiției nu a avea locuință pentru el în Sinaia”
Libertatea a încercat să stea de vorbă cu edilul stațiunii Sinaia, dar acesta era plecat în străinătate. Discuția cu Vlad Oprea a avut loc telefonic.
– Domnule primar, la sfârșitul anului trecut, Primăria Sinaia a repartizat o locuință prim-procurorului Daniel Ghiță.
– Da, așa este. Era o cerere veche, de doi-trei ani are depusă cererea pentru o locuință de serviciu.
– Deci este locuință de serviciu? Pentru că în hotărârea Consiliului Local scrie doar “locuință”.
– Da. Locuință de serviciu.
– Dar magistrații primesc locuințe de serviciu din fondul Ministerului Justiției, pentru a nu exista vreun conflict de interese…
– Ministerul Justiției nu avea nimic în fondul locativ pentru el în Sinaia și a apelat la Consiliul Local.
– Dar exact în această perioadă el cerceta firma în care mama dumneavoastră este acționar și administrator!?
– Nu știu nimic de conflictul dintre firma mamei.
– Repetăm: în perioada în care a clasat dosarul mamei dumneavoastră, prim-procurorul a primit această locuință.
– Nici nu știam că Parchetul a clasat dosarul. Dar parcă aveți întrebările pregătite de altcineva!
– De la cine le avem pregătite?
– De domnul Fălcescu. Dar eu vă spun că Fălcescu este un psihopat. Este cunoscut în Sinaia ca cel care a făcut zeci de plângeri împotriva primarului, a consiliului local. Orice om pe care-l cunoaște are o plângere de la el.
Prim-procurorul Daniel Ghiță: “Nu am cerut locuință la Ministerul Justiției, nu cred că e atât de înzestrat pe Valea Prahovei”
Daniel Ghiță a fost delegat prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia în 2016. Înainte de asta, a lucrat la DIICOT, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova și apoi a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte. Contactat telefonic, magistratul a spus că legătura dintre închiderea dosarului și locuința pe care a primit-o este “o insinuare grosolană”.
– Domnule procuror, v-a fost repartizată o locuință printr-o hotărâre a Consiliului Local Sinaia. Este locuință de serviciu?
– Vă rog să cereți lămuriri de la proprietarul imobilului.
– Am vorbit cu domnul primar Vlad Oprea, dar dumnevoastră sunteți titularul contractului. Ce fel de locuință este?
– Nu este locuință de serviciu. Este o garsonieră. Eu plătesc chiria. Care nu e decontată de Ministerul Justiției. Am vrut să o achit din banii personali.
– Ați cerut o locuință de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justiției? Prin lege aveți acest drept.
– Nu am cerut locuință la Ministerul Justiției, nu cred că este atât de înzestrat ministerul încât să aibă vreo locuință pe Valea Prahovei.
– Această locuință v-a fost repartizată în perioada în care la Parchet exista un dosar în care era cercetată penal firma mamei primarului Vlad Oprea. E vreo legătură?
– Nu știu ce vreți să insinuați. Este o insinuare grosolană și nu este politicos ce faceți.
– V-am pus o întrebare.
– Nu pot să vă răspund. Este o întrebare care nu are răspuns. În 25 de ani de muncă în această profesie am auzit multe. Mă deranjează că unii susțin acum anumite lucruri despre mine, pentru ce? Nu lăsăm judecătorii să se pronunțe?!
Primarul și magistratul care judecă plângerea au fost coinculpați într-un dosar de corupție
Împotriva soluției de clasare pe care a confirmat-o procurorul Ghiță, Bogdan Fălcescu a depus plângere la Judecătoria Sinaia.
Dosarul a fost repartizat judecătoarei Ruxandra Popescu. Reclamantul a făcut cerere de recuzare a judecătoarei, motivând că aceasta a fost coinculpată cu primarul Vlad Oprea într-un dosar de corupție.
Procesul respectiv a durat 3 ani, iar în iunie 2019 cei doi au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiției.
Cererea de recuzare a fost respinsă, iar săptămâna trecută a fost o primă înfățișare din procesul condus de judecătoarea Ruxandra Popescu.
Avocatul PRIVABENZ invocă lipsa de experiență și vârsta mamei primarului
Avocatul firmei CECRIS a declarat instanței, printre altele, că la momentul pătrunderii în sediul firmei clientului său a fost încheiat un proces-verbal în care figura că și el a fost acolo. “Temporar vorbind, nu aveam să fiu acolo, pentru că am încheiat contractul de reprezentare mai târziu. Probabil e o eroare din cauza domnului procuror, care se grăbea să intre în posesia locuinței eliberate de domnul primar”, declarat avocatul în sala de judecată. “Sechestrarea bunurilor reprezintă infracțiunea de furt. Nimeni nu-și poate face dreptate singur. La ce s-ar ajunge dacă fiecare cetățean care are o datorie de recuperat ar începe să-și facă dreptate singur?!”, a mai spus apărătorul lui CECRIS.
Avocatul părții reclamate a cerut instanței înțelegere, pentru că administratora firmei, Lavinia Oprea, mama primarului Vlad Oprea, “este o persoană venerabilă, în vârstă, are peste 80 de ani și multe probleme de sănătate. Datorită lipsei de experiență a considerat că se poate intra în acel spațiu și nu a săvârșit faptele cu intenția directă”.
Judecătoarea Ruxandra Popescu a anunțat că va pronunța soluția la data de 16 iulie.
Daniel Ghiță are trei proprietăți în Prahova
Conform ultimei declarații de avere, prim-procurorul Daniel Ghiță are un apartament și o casă în Ploiești și o altă casă la marginea Ploieștiului, în localitatea Păulești.
Blocul în care i-a fost repartizată garsoniera din Sinaia este nou și se află la intrarea în stațiune dinspre Ploiești, pe partea stângă. Locuința este situată la etajul 1, cu vedere spre Valea Prahovei și Cabana Piscul Câinelui.