• Asociația Ludmila Vidrașcu este condusă de directorul Editurii Litera, Dan Vidrașcu, și a mai avut contracte cu Primăria Capitalei.
  • Municipalitatea vrea să facă această bibliotecă digitală pentru elevi și profesori în contextul în care Bookster, în colaborare cu Asociația Narada, un ONG pentru educație, a oferit acces complet gratuit la toate cărțile pe care le deține încă din 25 martie.
  • În plus, chiar Primăria Capitalei are un instrument asemănător, o bibliotecă digitală administrată de Biblioteca Metropolitană București, care nu mai funcționează.

UPDATE 12.30 – Proiectul privind colaborarea dintre PROEDUS și Asociația Ludmila Vidrașcu a fost adoptat de consilierii generali cu 28 de voturi „pentru”, opt voturi „împotrivă” și 13 abțineri.

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a atras și el atenția asupra faptului că Biblioteca Metropolitană are propria bibliotecă digitală care nu funcționează.

UPDATE 11.30 – Consilierii generali USR au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi și au spus că ar trebui spijinită Biblioteca Metropolitană, care are propria bibliotecă digitală.

Primarul Capitalei nu a acceptat, spunând că platforma deținută de BMB nu are capacitatea de a deține o bibliotecă digitală.

„Să înțeleg că nu sunteți de acord ca elevii și profesorii să citească? Educația nu trebuie oprită de pandemie. Biblioteca Metropolitană nu are capacitatea necesară. Nu excludem nicio colaborare, nici măcar cu propriile instituții. Dacă există alte asociații, fundații care au la dispoziție drepturile de autor pentru mai multe titluri, ne pot contacta. Solicitarea dumnevoastră e în logică electorală”, a spus Gabriela Firea.


Consilierii generali urmează să dezbată și să voteze astăzi proiectul de hotărâre prin care Municipalitatea va plăti abonamentele de pe bucuresti.citeste.ro pentru elevi și profesori. Proiectul se află pe ordinea de zi, cu toate că este o ședință extraordinară care, în mod normal, este convocată pentru proiectele foarte importante, urgente, care nu pot suporta amânare.

20.000 de abonamente cu 3,5 milioane de
lei

Conform documentului, costul unui
abonament lunar este de 50 de lei, însă PROEDUS primește reducere de jumătate
de preț și va plăti doar 25 de lei pe abonament. Primăria Capitalei va achita
20.000 de abonamente timp de șapte luni. Investiția totală se ridică, astfel,
la 3,5 milioane de lei, bani publici.

Beneficiază de aceste abonamente gratuite doar elevii și profesorii din București care sunt, în același timp, utilizatori ai platformei hubproedus.ro.

Asociația Ludmila Vidrașcu și alte contracte cu PMB

Dan Vidrașcu FOTO: forbes.ro

Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu este deținută de Dan Vidrașcu, directorul Editurii Litera.

Aceeași asociație a mai avut și în 2018
un contract cu Primăria Capitalei. Atunci a primit 2,5 milioane de lei pentru a
tipări 120.000 de cărți de istorie pentru a le distribui apoi în școlile și
liceele din București în cadrul unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri.

Cărțile au fost scrise de președintele
Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și de Magda Stan, autoarea
manualului de istorie de clasa a VI-a
plin de greșeli, de la Editura
Didactică și Pedagogică.

Gratuit doar pentru elevii din București
și doar până la sfârșitul anului

Platforma bucuresti.citeste.ro va fi gata în aproximativ două săptămâni, a precizat președintele asociației și directorul Editurii Litera, Dan Vidrașcu, pentru Libertatea. Ea va fi accesibilă oricui în baza unui abonament lunar, însă cărțile pot fi cumpărate și individual.

Gratuitatea despre care se vorbește în
proiectul care va fi votat astăzi de consilierii generali va fi oferită doar
anul acesta și doar elevilor și profesorilor din București.

“Dacă va mai exista interes, se va prelungi abonamentul gratuit. Dacă nu va exista, atunci da, de anul viitor acest abonament va fi plătit și de elevii din București. Platforma va fi accesibilă oricui, elevi și profesori sau nu, însă anul acesta va fi gratuit doar pentru cei din București. Elevii din alt oraș, de exemplu, vor plăti abonament”, a explicat Vidrașcu.

Peste 1.200 de titluri de la Editura Litera. Director: “Doar pentru început, vom găzdui și alte edituri”

Președintele asociației spune că la biblioteca digitală se lucrează încă de anul trecut, dar situația actuală provocată de criza de coronavirus i-a determinat să “accelereze” proiectul.

Peste 1.200 de cărți vor fi disponibile,
la început, pe bucuresti.citeste.ro, spune Vidrașcu, în formate diferite:
e-book, videobook, audiobook, vor fi teste interactive și enciclopedii multimedia.
Platforma va cuprinde atât materiale cu conținut din programa școlară, cât și cărți
din alte domenii, structurate pe clase, de la grupa mică, până la liceu.

Toate de la Editura Litera, pe care o conduce.

Întrebat de existența unui posibil conflict de interese, având în vedere că se află, practic, în două poziții – președintele asociației care primește bani pentru proiect și editura care beneficiază de proiect – Vidrașcu a negat.

“La început vom avea titluri de la Editura Litera, însă platforma este deschisă și altor edituri. Va fi disponibilă pentru orice editură interesată. În România, piața digitală este aproape inexistentă, sunt foarte puține e-bookuri. Dincolo de această criză, e momentul să dezvoltăm și partea asta de e-book sau audiobook, videobook”, a explicat directorul Editurii Litera.

Peste 500 de profesori au folosit deja materiale de pe Bookster

Dar o bibliotecă digitală gratuită este
deja accesibilă în București, iar o alta ar trebui să fie.

Prima este oferită de Bookster, o bibliotecă publică ce împrumută cărți angajaților din companii, făcută în colaborare cu Narada, un ONG care desfășoară proiecte pentru educație.

Din 25 martie, ei au oferit profesorilor posibilitatea de a accesa gratuit tot conținutul digital disponibil pe bookster.ro, prin crearea unui cont.

Peste 500 de profesori au accesat deja materialele de care au nevoie pentru predare de pe platforma Bookster prin “Narada pentru profesori”, a declarat pentru Libertatea Andra Munteanu, cofondator al asociației Narada. Un profesor are grijă, în medie, cam de 100 de elevi, asta înseamnă că cel puțin 50.000 de elevi au învățat folosindu-se de aceste cărți în format electronic.

Digibuc.ro, biblioteca digitală care nu există

Primăria Capitalei are însă propria bibliotecă digitală, administrată de Biblioteca Metropolitană București.

Biblioteca Digitală a Bucureștilor a
fost disponibilă online și gratuit pe site-ul digibuc.ro (inițial
dacoromanica.ro) și cuprindea surse indispensabile pentru orice profesor din
universitate și liceu, pentru cercetători și pentru cei interesați de istoria
și cultura României.

Platforma digibuc.ro a fost creată în urmă cu mai bine de zece ani, dar acum site-ul pur și simplu nu mai există.

Așa arată acum pagina digibuc.ro

Site-ul a mai dispărut o dată la sfârșitul
lui 2017 și a fost restabilit în ianuarie 2018, în urma unei petiții semnate de
25 de profesori de la universități din Viena, New York, Liverpool, Londra, Amsterdam,
Pittsburgh, București, Cluj și Iași.

Primăria spunea atunci că nu au mai fost făcute investiții în infrastructură din 2009, iar echipamentele hardware și software erau foarte foarte vechi.

Platforma nu mai funcționează acum. Libertatea a transmis o serie de întrebări Primăriei Capitalei pentru a aflat de ce Municipalitatea plătește abonamente lunare pentru o nouă bibliotecă digitală în loc să investească în cea pe care o are deja. Vom publica răspunsurile atunci când acestea ne vor fi transmise.

Directorul “Litera”: “E ușor să faci gratuități când folosești conținut furat”

Dan Vidrașcu spune că biblioteca
digitală creată de asociația pe care o conduce nu este nicidecum identică cu ce
oferă Bookster.

“Din ce am văzut, ei au urcat niște e-book-uri, majoritatea în engleză, or, noi vorbim de conținut licențiat pe care, în mod normal, nu îl poți accesa fără plată. Suprapunerea de titluri va fi mică pentru că noi avem drepturi exclusive la unele titluri, iar calitatea conținutului este mult mai ridicată”, a declarat Dan Vidrașcu.

Bookster nu ia conținut legal de la nici o editură. E foarte ușor să faci gratuități când folosești conținut furat.

Dan Vidrașcu, director Editura Litera:

Biblioteca pentru corporatiști versus
edituri

Litera se află printre cele zece edituri care au dat în judecată Bookster în iunie anul trecut pentru concurență neloială, alături de Vremea, Curtea Veche, Publica, Nemira, Humanitas, RAO, Trei, ART și Polirom.

În mare, nemulțumirea editurilor este că
dezvoltarea acestei biblioteci le afectează vânzările.

Nu doar Bookster a fost dată în judecată
de edituri, ci și Ministerul Culturii, care autorizează bibliotecile din
România.

Într-un răspuns oferit G4media, Ministerul Culturii spune că Bookster a fost autorizată prin aviz, făcând trimitere la articolul din lege care spune că e nevoie de “decizie de autorizare”. Nu e clar ce valoare are, deci, avizul.

În perioada stării de urgență, “biblioteca pentru corporatiști” a oferit serviciu de livrare a cărților acasă pentru angajații companiilor care au abonament la Bookster.

 
 

Urmărește-ne pe Google News