„În documentaţia depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti, Asociaţia GIC IOR-Titan solicită instanţei să constate nulitatea absolută a dispoziţiilor emise de Primăria Municipiului Bucureşti prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică şi nu în proprietatea privată a Primăriei. Maria Cocoru a fost acţionată la rândul ei în judecată prin acelaşi demers“, scrie în comunicatul citat de Agerpres.
Acţiunea juridică, susțin inițiatorii demersului, este o nouă etapă a „luptei” duse de locuitorii Cartierului Titan şi din împrejurimi pentru recuperarea celor 12 hectare din Parcul IOR, care în ultimii doi ani a fost „afectat grav prin tăieri ilegale de arbori şi numeroase” incendii de vegetaţie.
Mii de locuitori ai zonei au manifestat în repetate rânduri şi sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea deciziei de retrocedare.
Retrocedarea, făcută unei femei misterioase în 2005
Cele 12 hectare din Parcul IOR, despre care Libertatea a relatat pe larg, aparțin unei femei de 89 de ani. Terenul a fost restituit în 2005, în baza Legii 10/2001 a retrocedării imobilelor naționalizate de statul comunist, prin decizia primarului de atunci al Capitalei, Adriean Videanu.
Terenul retrocedat a fost subiect de procese până în octombrie 2022. Atunci, prin decizia Curții Supreme, Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul în care a contestat titul de proprietate. În acte, terenul aparține femeii de 89 de ani, pe numele Maria Cocoru. Libertatea a scris că mai multe publicații și instituții ale statului au încercat în ultimii ani să o găsească pe bătrâna misterioasă, dar fără succes.
În octombrie 2023, Nicuşor Dan a anunţat că Poliţia Locală a dat o amendă de 35 de milioane de euro proprietarilor din Parcul IOR după ce pe terenul de 12 hectare au fost scoși copacii și iarba. În noiembrie 2023, primarul general a spus că amenda a fost contestată, iar PMB se va apăra în instanţă.
În aprilie 2024, fostul prefect Rareş Hopincă a declarat că există suspiciuni că retrocedarea celor 12 hectare din Parcul IOR s-a făcut cu „semnături ce par a fi false”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
AndreyRlz • 09.05.2024, 00:35
Pai acum încep sa dea în judecata ca începe campania electorala trebuie sa se facă auziți
K476 • 08.05.2024, 20:52
Sa nu uitam nici de afacerea lui Videanu cu borduri. A scos bordurile de granit cu durata de viata de mii de ani si le-a inlocuit cu borduri din China de proasta calitate. Inca se monteaza in tot Bucureștiul cate 3-5 randuri in unele zone. Multumim Videanule.