Practic, este o cerere de atragere a răspunderii patrimoniale a municipalității bucureștene pentru datoriile acumulate de RADET, în marea lor majoritate față de ELCEN.

Administratorul judiciar al ELCEN susține că Primăria Generală este responsabilă pentru neplata subvenției către RADET, neplată care a dus la falimentul societății în instanță după ce a devenit evident că nu-și poate plăti datoriile față de ELCEN, cea care produce agentul termic și îl furnizează RADET.

Doamna Gabriela Firea a avut șansa de a intra în istorie. Dacă ar fi avut cel mai mic interes pentru cetățeni și pentru Capitală, putea rezolva încă de anul trecut problema termoficării în București. A avut la dispoziție multiple variante, însă a ales să nu facă nimic. Chiar dacă în mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, întrucât a ales să cheltuiască banii bucureștenilor pe vouchere, vacanțe și reclame la companiile de stat, cu siguranță în acest mandat a definitivat distrugerea RADET și periclitarea situației economice a ELCEN

Ovidiu Neacșu, partener fondator al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN

Sierra Quadrant menționează este îndreptățită să ceară acest lucru prin prevederile Legii insolvenței. ”Poate introduce această acțiune, în aceleași condiții, creditorul care deține mai mult de 50% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală. Precizăm că președintele comitetului creditorilor, dar și creditorul care deține mai mult de 50% din masa credală este ELCEN”, se arată în comunicatul firmei de insolvență.

Administratorul judiciar menționează că Primăria Generală a avut ocazia să achite doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultată în urma raportului de reevaluare a creanței, întocmit de un evaluator independent), adică la valoarea de piața a creanței estimată în cazul vânzării forțate către un potențial cumpărator.

”În concluzie, putem afirma că, atât timp cât PMB înființează RADET;
coordonează RADET; are obligația prin lege să plăteasca subvenția (dar nu o face); deține în proprietate rețeaua de termoficare; este obligată de lege să asigure continuitatea și siguranța serviciului public; se încadrează în definițiile legii insolvenței legate de răspunderea celor care au contribuit la starea de insolvență; se încadrează în prevederile legii care reglementează răspunderea civilă a primăriilor; primarul Gabriela Firea a afirmt public că PMB recunoaște creanța RADET de 1,1 miliarde lei și și-a asumat plata acesteia; primarul Gabriela Firea afirmă public, totodată, că PMB nu are nicio responsabilitate și nicio datorie directă către ELCEN, atunci atragerea răspunderii PMB în raport cu datoria înscrisă în tabelul definitiv al creanțelor RADET, este nu doar o acțiune firească, dar și o datorie a companiei noastre”, se mai spune în comunicatul Sierra Quadrant.

RADET. declarată falimentară din aprilie

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice – RADET, deținută de Primăria Capitalei, a intrat în faliment. Decizia fost luată pe 17 aprilie de judecătorii Tribunalului București la aproape trei ani după ce singurul distribuitor de apă caldă și căldură din București a intrat în insolvență.

RADET deține a doua reţea din lume ca mărime de distribuţie a agentului termic, după cea de la Moscova, însă din cauza lipsei de investiții, a ajuns o sită prin care se scurg în fiecare minut banii publici.

Potrivit unui document obținut de Libertatea, pierderile de căldură şi apă au ajuns la cote incredibile pentru un sistem de termoficare în regim centralizat. 8.239 de euro în fiecare oră se risipesc fie sub formă de căldură, fie sub formă de apă caldă. Ca volum, asta înseamnă 48.000 de metri cubi de apă pe zi, echivalentul a peste 16 bazine olimpice de înot!

562.000 de apartamente din Capitală depind de apa şi căldura furnizate de RADET.

 
 

Urmărește-ne pe Google News