Primarul General, Gabriela Firea a afirmat că acest proiect prevede extinderea suprafețelor împădurite din jurul Capitalei, ținta finală fiind atingerea normei de 30 de hectare de pădure-parc la mia de locuitori.
”Efectele vor fi benefice atât în ce privește protecția mediului cât și în direcția dezvoltării zonei metropolitane prin înființarea unor poli de interes turistic și de divertisment”.
Potrivit municipalității, realizarea Centurii Verzi a Municipiului Bucureşti este un obiectiv strategic pentru Capitală, fiind o resursă naturală importantă cu rol în combaterea efectelor schimbărilor climatice, reducerii poluării aerului, mărirea suprafeţelor spaţiului verde şi o oportunitate de stimulare a dezvoltării ariei metropoitane a Capitalei prin amenajarea unor poli de interes turistic şi agrement.
”Datorită deficitului de păduri-parc din jurul Capitalei, trebuie acordată o atenţie deosebită creşterii suprafeţelor împădurite în vederea restabilirii normei de 30 hectare de păduri-parc/1.000 de locuitori”, se arată în expunerea de motive a proiectului ce va fi supus dezbaterii CGMB în data de 30 august. În expunerea de motive se menționează că Centura Verde va avea un efect și asupra diminuării poluării aerului din zona Capitalei, dar și reducerea poluări fonice diminuarea intensității vântului și reducerea cantității de energie utilizată pentru încălzire precum și reducerea precipitațiilor.
Se propune, astfel, extinderea suprafețelor împădurite, în zonele de nord-est, și sud-vest ale Capitalei și crearea inelului verde al liniei de centură, pentru îmbunătățirea climatului urban, în perioada de caniculă și diminuarea aportului de praf.
În plus, se vor semna protocoale cu localităţile din judeţul Ilfov astfel încât administraţiile locale să realizeze, în regim propriu, campanii de împădurire a terenurile aflate în administrarea acestora.
Potrivit expunderii de motive, în judeţul Ilfov, fiecărui locuitor îi revine o suprafaţă de pădure sau terenuri forestiere de 0,084 de hectare.
Cele mai împădurite zone sunt în localităţile Ciolpani, Snagov, Buftea şi Pantelimon, unde suprafaţa forestieră depăşeşte 35-40%. În Otopeni, Chitila, Cornetu şi Berceni suprafaţa totală de pădure este sub 1%, iar în localităţile Dobroeşti şi Glina, pădurile lipsesc cu desăvârşire.
Proiectele de hotărâre prin care consilierii generali urmau să solicite Guvernului transferul acţiunilor Metrorex în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti şi trecerea Centurii Capitalei în domeniul public al Capitalei au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, în luna martie.
Primarul general Gabriela Firea declara atunci că decizia este motivată de faptul că Municipalitatea poartă discuţii cu reprezentanţii Guvernului pe marginea acestor teme şi se doreşte prezentarea unor proiecte cât mai bine conturate.
După schimbarea Guvernului, noul premier, Mihai Tudose a anunțat, după o întâlnire cu primarul Gabriela Firea, că este de acord cu achiziția de către Primărie a pachetului de acțiuni ELCEN, dar și cu preluarea centurii Bucureștiului de către autoritatea locală și trecerea Metrorex tot la Primăria Capitalei.