„În București suntem pregătiti de acțiune cu 1.000 de utilaje, 3.200 de operatori manuali și un stoc de 14.500 tone de material antiderapant. În premieră, pentru eficientizarea acțiunilor de deszăpezire, s-au achiziționat 20 de utilaje de topit zăpada și 200 de freze. Iarna trecută, le-am demonstrat bucureștenilor că se poate face deszăpezire mult mai bine decât în anii trecuți, doar printr-o mai bună organizare și o folosire corectă a resurselor existente.
Din analiza programelor de dezăpezire și combatere polei transmise de către operatorii de salubrizare, a reieșit că la nivelul Municipiului București sunt pregătite de acțiune: 1.000 utilaje (din care 623 de la sectoare, restul instituții subordonate PMB), 3.200 operatori manuali și 14.500 tone de material antiderapant în stoc, la care se adaugă cantitatea ce urmează a mai fi achiziționată, în funcție de nevoi”, a mai spus Firea.
PMB va acționa în premieră cu 200 de freze și 20 de utilaje de topit zăpada
„Vom avea la dispoziție, pentru tot sezonul, un număr de 20 de utilaje de topit zăpada, achiziționate de instituțiile subordonate și de Primăria Municipiului București. Vor fi și 200 de freze care vor acționă pe trotuare și străduțele mai mici. Anul acesta vrem să trecem la alt nivel, în conformitate cu asteptările bucureștenilor. Nu va mai fi suficient ca după fiecare ninsoare să devină practicabile în timpul cel mai scurt doar marile bulevarde și arterele pe care circulă RATB. Ne propunem că pe același nivel de prioritate să punem și arterele secundare, aleile dintre blocuri și mai ales trotuarele.
Din experiența anilor trecuți s-a constatat că principală problemă a operațiunilor de deszăpezire o constituia evacuarea mormanelor de zăpadă, operațiune anevoioasă și foarte costisitoare, care producea și disconfort în trafic. De aceea, anul acesta am decis să incercăm altă abordare, respectiv să topim zăpada, operațiune mult mai rapidă și mult mai puțin costisitoare decât evacuarea în afară orașului. Subliniez că toate utilajele au fost achiziționate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în conformitate cu legea achizițiilor publice”, a precizat Gabriela Firea.
Colaborare directă dintre PMB, operatorii de deszăpezire și primăriile de sector
Totodată, Primarul General a solicitat tuturor factorilor implicați în programul de deszăpezire să colaboreze direct și eficient: „Așa cum am insistat și anul trecut, un factor deosebit de important pentru eficientă acțiunilor de deszăpezire îl constituie colaborarea directă dintre sectoare, cele care derulează contractele de salubrizare și deszăpezire, și Primăria Generală, pentru că numai o acțiune coordonată de la un dispecerat unic și concertată poate produce rezultatele așteptate de către cetăteni.
Insist, că și anul trecut, că firmele de salubrizare să aibă pregătite din timp capacităti de cazare pentru operatorii manuali cu care vor interveni atunci când vor cădea ninsori abundente, pentru a nu adăuga transportul acestora pe lista de vulnerabilităti ale planului de acțiune.
De asemenea, am cerut tuturor factorilor responsabili să ia în regim de urgență măsurile necesare pentru toaletarea copacilor care pot prezența pericole în cazul furtunilor sau căderilor masive de zăpadă, astfel încât să minimizăm aceste riscuri”.
În ceea ce privește situația oamenilor fără adăpost, Primarul General a declarat: „O situație aparte o reprezintă oamenii străzii, cei care refuză să fie cazați în adăposturile municipalitătii sau ale sectoarelor, și care în zilele cu ger, ninsori sau viscol sunt foarte vulnerabili. Vom depune toate eforturile pentru a-i convinge să vină în adăposturi, iar pentru cei care vor refuza în continuare vom fi pregătiti cu mese calde, ceai, imbrăcăminte adecvată”.
În prezent, adăposturile sociale ale DGASMB (Direcția Generală de Asistentă Socială a Municipiului București) sunt ocupate în proporție de 85%, iar în această iarnă facilitățile oferite de PMB prin DGASMB includ 650 de locuri de cazare pentru persoanele adulte fără adăpost, (cu posibilitate de suplimentare), hrană caldă, îmbrăcăminte, igienizare etc. De asemenea, se va crea și un dispecerat unic pentru sesizări.
Reprezentanții Regiei Autonome de Transport București (RATB) au declarat că toate mijloacele de transport în comun au cauciucuri de iarnă, întreg parcul circulant este pregătit și, în comparație cu sezonul trecut, există un număr de 150 de autobuze funcționale în plus pe arterele Capitalei.
Tototdată, datorită fondurilor alocate de PMB, RATB va achiziționa utilaje necesare deszăpezirii (buldoescavatoare, basculante și o mașină de topit zăpada).
La rândul lor, reprezentanții RADET au declarat că, pentru asigurarea agentului termic parametrii optimi, au loc săptămânal ședințe comune cu reprezentanți ai ELCEN, astfel încât să fie respectați termenii contractului în ceea ce privește calitatea și cantitatea serviciului furnizat.
La ședință au fost prezenți prefectul Capitalei, primarii celor șase sectoare, operatorii de salubrizare, reprezentanți ai RADET (Regia Autonomă de Distributie a Energiei Termice), RATB, Administrația Străzilor București, ApaNova, ALPAB (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement), DGASMB, ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), dar și ai direcțiilor de specialitate din cadrul PMB cu atribuții în implementarea Planului de Măsuri și Acțiuni pentru deszăpezire și combatere a poleiului în Municipiul București.
CITEȘTE ȘI…
Actrița Cristina Stamate a murit, la câteva ore după înmormântarea Stelei Popescu
Cristina Stamate a făcut milioane de români să râdă în hohote | VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro