Pe scurt, instanţa a constatat incendiul produs în data de 16.08.2010 la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia au decedat şase nou-născuţi, constituie un accident de muncă. S-au admis acţiunile civile formulate de părinţi şi ”a obligat în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Cârstea Florentina Daniela, Oprea Gigel şi Marinescu Bogdan, inculpatul Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” şi în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general”, la plata a patru milioane de euro.
În cazul Primăriei Capitalei, executorul judecătoresc a pus poprire pe toată societatea ”Service Ciclop SA”. Tehnic, este vorba despre blocare celor 161.280 de acţiuni ale Muncipalităţii, unicul acţionar al acestei firme. Astfel, dacă Primăria nu va onora obligaţiile băneşti ce îi revin în urma hotărârii judecătoreşti privind despăgubirile, executorul va scoate la vânzare Service Ciclop SA.
Familii despăgubite după 5 ani
Anul trecut, după îndelungi aşteptări, în preajma Crăciunului, cele 10 familii ai căror bebeluşi au ars de vii în Salonul de Terapie Intensivă al Maternităţii Giuleşti au primit daunele băneşti pe care le-au cerut şi obţinut în procesul intentat vinovaţilor. În total, aproximativ 4,3 milioane de euro.
În ajunul Crăciunului, Ministerul Sănătăţii, care îşi luase angajamentul să plătească despăgubirile stabilite de instanţă în valoare de 4,3 milioane de euro, a eliberat în conturile executorilor suma respectivă, care ulterior a fost împărţită celor 10 familii.
Şase nou-născuţi au murit
Un incendiu izbucnit pe 16 august 2010 de la o instalaţie electrică improvizată a mistuit salonul de Terapie Intensivă al Maternităţii Giuleşti în care se aflau 11 nounăscuţi. Şase dintre aceştia au pierit în flăcări, iar 5 au supravieţuit, însă au suferit şi ei arsuri grave. După o anchetă de patru luni, pe 10 ianuarie 2011 s-a dat startul procesului care a durat mai bine de patru ani. Pe 2 aprilie 2015 judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dat sentinţa definitivă. Astfel, asistenta Florentina Cîrstea, care lipsea din salonul în care a izbucnit incendiul, deşi bebeluşii nu ar fi trebuit să rămână nici un moment singuri, a primit 2 ani şi două luni de închisoare, fostul manager Bogdan Marinescu s-a ales cu 6 luni de închisoare cu suspendare, şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, doi ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea, doi ani de puşcărie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro