Ecrane LED, sisteme de recepție, generator de curent, transport dar și echipă tehnică pentru operarea echipamentelor – sunt doar câteva dintre cele necesare Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB pentru evenimentul “1 decembrie – Parada militară”. Potrivit sistemului electronic de achiziții publice, pe lângă acestea, instituția subordonată Primăriei Generale are nevoie și de un “SNG HD full redundant” și de “spațiu satelit, app. 6 ore (probe+transmisiune)”. Prețul maximal stabilit inițial pentru tot pachetul contractual a fost stabilit, pe 27 noiembrie, la 70,040 lei.
În buget, cu satelitul
Tradus, “SNG HD full redundant” înseamnă Satelitte News Gathering, și este de fapt un car de transmisie live prin satelit folosit preponderent de televiziunile de știri. Acesta poate capta și procesa semnal video de la maximum șase camera de luat vederi.
Totul în contextul în care, TVR – televiziune finațată din bani publici – a anunțat că va acoperi evenimentul cu 20 de camere de televiziune iar fluxul video, aferent transmisiei in direct, va fi furnizat gratuit si celorlalte televiziuni sau entitati interesate de preluarea semnalului. Anul acesta, televiziunea publică este în premieră producătorul exclusiv al evenimentului pe parte video.
Prețul indicat de ARCUB, în detaliile publicate pe SEAP pe 25 septembrie, doar pentru carul de emisie a fost de 14.820 de lei, adică 3.189 de euro. Prețul pentru canalul de satelit, necesar transmisiunii, a fost stabilit la 9.300 de lei, adică 2.000 de euro. Specialiștii consultați de Libertatea susțin că prețurile sunt cel puțin duble față de cele de pe piață. Asta în cazul în care ar fi rămas acestea.
Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea de pe orbită
Pe 28 noiembrie, contractul este atribuit pentru 130,200 de lei, de aproape două ori mai mult față de prețul maximal stabilit inițial. Contractul este încredințat, prin atribuire directă, societății OMP Events SRL din localitatea Șura Mare, județul Sibiu. Societatea a fost înființată în 2007 de Ovidiu Stelian Popică și a avut inițial obiect principal de activitate declarat “creație și interpretare artistică literară”.
În 2015 a avut o cifră de afaceri netă de 81.890 lei, o pierdere de 7.373 lei și doi angajați. Un an mai târziu, cifra de afaceri crește de 33 de ori, la 2.784.217 lei. În 2016, OMP Events SRL declară un profit de 209.399 lei tot la doi angajați. Potrivit SEAP, firma a mai câștigat contracte cu Primaria orașului Piatra Olt dar și cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași tot pentru servicii pentru evenimente.
Bani de la Oprișan
OMP Events SRL este a doua firmă care apare în dreptul lui Ovidiu Stelian Popică. Prima, înființată în 2003, se numește OMP GROUP – S.R.L. Potrivit presei locale din Vrancea, aceasta ar fi abonată la contractele din bani publici din județ. 127.000 de euro a plătit Centrul Cultural Vrancea, aflat în subordinea Consiliului Județean, pentru organizarea revelionului din 2016 tot prin încredințare directă. Consiliul Județean Vrancea este condus de social-democratul Marian Oprișan, supranumit de presă “baronul de Vrancea”.
Libertatea a înaintat o solicitare scrisă biroului de presa al Primăriei Generala cu privire la scopul pentru care au fost închiriate echipamentele de transmisie în direct. Municipalitatea a transmis că „ecranele vor reda imaginile preluate de carul TVR, însă pentru ca semnalul să ajungă la cele cinci ecrane aflate la distanțe de aproximativ 2 km de carul TV, fără cablu, se impune utilizarea spațiului satelit.”
CITEȘTE ȘI VIDEO | „Doctorii blindatelor”. Oamenii care pun în mișcare parada de 1 Decembrie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro