UPDATE 14.00 – PMB: „Plata stimulentului financiar pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap a fost amânată, nu sistată!”
Primăria Capitalei a transmis, printr-un comunicat de presă, că va plăti ajutorul financiar pentru persoanele cu handicap, însă nu în următoarele luni. Plătește, totuși, o restanță din decembrie.
„Plata stimulentului financiar acordat de Primăria Capitalei pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap A FOST AMÂNATĂ pentru lunile următoare, în funcție de evoluția răspândirii coronavirusului, și nu sistată! (…) Pentru a nu lăsa, totuși, aceste persoane lipsite complet de mijloacele financiare de la Primăria Capitalei, DGASMB a putut aloca în această lună doar suma de 260 de lei, diferența lunii decembrie 2019”, a transmis PMB
Municipalitatea, prin Direcția de Asistență Socială, va plăti integral următoarele ajutoare financiare:
– ajutorul de 1.000 de lei pentru cei 6.005 copii cu dizabilitati, pentru luna februarie 2020
– stimulentul pentru nou-născuți de 2.500 de lei pentru cele 1.604 dosare depuse în decembrie 2019-ianuarie 2020
– voucherul materna de 2.000 de lei pentru 4.000 de gravide (dosare depuse până la data de 10 februarie)
– ajutorul social pentru 154 de familii monoparentale pentru luna februarie 2020
– ajutorul financiar pentru prevenirea abandonului școlar pentru dosarele depuse până la data de 1 martie.
Banii, redirecționați
În schimb, pentru adulții cu handicap va plăti doar diferența neachitată în decembrie, de 260 de lei. În decembrie, PMB a plătit doar jumătate din ajutorul de 500 de lei acordat persoanelor cu dizabilități, dând vina pe Guvernul care a refuzat să-i aloce bani la final de an.
„Plata lunii februarie 2020 care urma a fi achitată în luna martie 2020, a fost suspendată până la o dată ulterioară, care nu poate fi precizată în acest moment, în funcție de evoluția răspândirii coronaviusului”, a anunțat DGASPC pe pagina sa de Facebook.
Instituția spune că a fost nevoită să redirecționeze banii alocați lunii martie pentru stimulente către spitale, medici, bătrâni, persoane fără adăpost și servicii publice.
„Tot de la cei cu probleme tăiați!”
Anunțul DGASPC a atras critici din partea bucureștenilor care beneficiau de ajutorul de 500 de lei oferit lunar de primărie. Ei critică municipalitatea pentru faptul că a ales să taie din subvențiile celor cu nevoi, mai ales în condițiile în care nici în decembrie nu a plătit ajutorul întreg, ci doar jumătate.
„Ați găsit rezolvarea. Tot de la cei cu probleme”.
„Am handicap grav. Știți oare cât costă un tratament pe lună? Analize, CT, RMN, medicamente plătite numai cu banii noștri, CAS nu au niciodată fonduri. Chiar vreți să murim și noi?”.
„Într-o perioadă în care persoanele vulnerabile au cea mai mare nevoie de sprijin, dumneavoastră le suspendați stimulentul financiar persoanelor adulte cu handicap? Cum se vor descurca?”.
„Pentru catedrală a fost tot așa raportată subvenția?”.
„De la aceste categorii v-ați gândit să tăiați? Din altă parte nu erau fonduri de redirecționat?”
,,Foarte bine, ați redus ,exact unde trebuia. Înțelegem că persoanele cu dizabilități nu reprezintă o prioritate?! Exact pentru personele cu un statut cronic permanent dumneavoastră faceți minimalizări ale subvenției pentru integrare socială. Felicitari pentru alegerea perfectă a momentului în care ați suprimat acest ajutor”.
Și stimulentele pentru nou-născuți au fost date cu întârziere
În ianuarie, Libertatea a scris că peste 1.300 de familii din București nu și-au primit stimulentul financiar pentru nou-născuți, pe motivul că Executivul nu a alocat fondurile necesare. Stimulentul financiar de 2.500 de lei a apărut în vara anului 2017 în urma unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
Banii au fost virați beneficiarilor după o pauză de două săptămâni.
Primăria Capitalei are cel mai mare buget dintre toate primăriile din țară. Bugetul pe anul 2020 este de aproximativ 10 miliarde de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro